2024. január 31.

Köztisztsviselők figyelmeztető sztrájkja

Több száz polgármesteri hivatal dolgozói ma figyelmeztető sztrájkba lépnek. A közigazgatásban dolgozókat képviselő „Columna – A romániai községek és városok szolidaritása” (Columna – SCOR) elnevezésű szakszervezeti szövetséghez csatlakozók délben két órára beszüntetik a munkát. Fő követelésük a bérek emelése. A munkaügyi minisztériumot értesítették erről az akcióról, amelyet február 5-én, hétfőn általános sztrájk követhet. A polgármesteri hivatalok köztisztviselőinek követeléseiről a szakszervezet egyik vezetője, Ștefan Sbiera a következőket nyilatkozta a közszolgálati rádiónak: A követeléseink nagyon egyszerűek és a józan észből fakadnak. A törvények tiszteletben tartását követeljük az önkormányzati dolgozók számára is. Egyértelmű menetrendet kérünk az új bértörvényhez, amelyet már tavaly el kellett volna fogadni. Elvileg szeretnénk (…) megszüntetni az egyenlőtlenségeket és a megkülönböztetést az azonos kategóriájú köztisztviselők között. Nagyjából ezek azok a követeléseink, amelyekkel a kormányhoz fordulunk. Meghívtak bennünket tárgyalásokra, meglátjuk, milyen eredményekkel tudunk kijönni a megbeszélésről. Ez az első tárgyalás lesz, valószínűleg lesznek továbbiak is, ha nem jutunk rögtön az elején megállapodásra.

A „Columna-SCOR” szakszervezeti szövetség értesítése szerint országszerte több mint 800 polgármesteri hivatalban közel 11 000 alkalmazott csatlakozott a sztrájkhoz. (RADOR – Románia Rádió Hírügynökség)

Újabb ígéretek az A0 Bukarest déli autópálya harmadik szakaszának befejezésére

A 18 kilométeres szakasz az A1 Bukarest- Pitești és az A2 Bukarest-Konstanca autópályát fogja összekötni. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter azt ígérte, hogy az A1 Bukarest-Pitești és Bragadiru közötti szakasz a DN 6-os csomópontnál nyár végére elkészül, bár a görög kivitelező csak a munkálatok 60 százalékával készült el eddig és a munka üteme is messze elmarad a várakozásoktól. (Radio România Actualităţi)

Gázrobbanás egy galaţi-i házban

Egy ember megsérült, és több tucat lakót evakuáltak ma reggel egy hatlakásos galaţi-i lakóházból, miután erős robbanás történt. A Sürgősségi Esetek Galați megyei Felügyelősége (ISU Galați) szerint a robbanást nem követte tűz, de több lakást megrongált. A lakás tulajdonosa, egy 56 éves férfi kisebb égési sérüléseket szenvedett az arcán és az alsó végtagjain, és kórházba szállították. Az első vizsgálatok szerint a robbanást gázfelgyülemlés okozta. Maria Măndiță, a közszolgálati rádió tudósítója arról számolt be, hogy az elmúlt években több erős robbanás is történt ebben a körzetben, amelyeket a konyhákban vagy főzőberendezésekben használt palackok okoztak, amelyek közül néhány a földgázhálózatra volt csatlakoztatva. A Distrigaz azonnal leállította a gázszolgáltatást, és egy szakemberekből álló csapat vizsgálja a tömbházat, hogy kiderüljön, nem sérült-e meg az épület tartószerkezete. (Radio România Actualităţi)

Hamis üzeneteket küldenek az adóhatóság nevében

Az Országos Adóhatóság felhívja a figyelmet egy új megtévesztési kampányra, amelyben az intézmény nevében küldött hamis üzenetekkel arra kérik az adófizetőket, hogy adjanak tájékoztatást az általuk vezetett vagy alkalmazott cégek e-számla rendszerében kiállított számlákról. Az üzeneteket egy legitimnek tűnő e-mail címről – anaf@m-finanțe.com – küldik, amely nem az ügynökséghez tartozik. Az ANAF képviselői azt javasolják, hogy ezeket az e-maileket ne nyissák meg, és ne tegyenek eleget ezeknek a kéréseknek, a csatolt dokumentumokhoz vagy a tartalomban található linkekhez ne férjenek hozzá, és ne továbbítsanak személyes adatokat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin