2023. február 15.

A romániai vállalatok már ma pályázhatnak a digitalizációra szánt uniós forrásokra

Marcel Boloș, az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter bejelentette, hogy a vállalkozások alapvető működési tevékenységét szolgáló kisebb projektek számára több mint 340 millió eurós finanszírozási keretet különítettek el, amely több mint 5000 cég ilyen irányú igényét fedezi. Ezek a vállalkozások 20 000 és 100 000 euró közötti összegű, vissza nem térítendő kölcsönt kaphatnak. Szintén ma kerül nyilvános vitára a nagyszabású digitalizációs beruházások útmutatója, amelyben a projektek akár 3 millió eurót is elérhetnek. Ezeket a projekteket automatizálási vagy szoftver-cégekkel partnerségben tervezték. Az elkülönített költségvetés 150 millió euró. (Radio România Actualităţi)

A Gorj megyei prefektusi hivatal, valamint az útlevél- és gépjárművezetői jogosítványokat kibocsátó szolgálat mától felfüggeszti az ügyfélfogadást

Ezt tegnap este jelentették be az intézmény képviselői. Kérik, hogy a mai napra beütemezett időpontokat az elkövetkező napokra tegyék át. A tegnapi földrengés következtében az intézmény épületében található Maură-terem, ahol fontos megbeszéléseket és üléseket tartanak, megrongálódott, és a mennyezet darabjai leestek – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Răzvan Stochițoiu. (Radio România Actualităţi)

Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert mára beidézték a Szenátusba

Ezt maga a tárcavezető erősítette meg a sajtónak. A miniszter meghallgatást az ellenzék kezdeményezte. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai magyarázatot várnak a miniszternek arra a januárban tett kijelentésére, amelyek a DIICOT volt vezetőjének, Giorgiana Hosu férjének Dan Hosunak, jogerős, ítélet nélküli felmentéséről szóltak. Az USR úgy véli, hogy a miniszter ezzel súlyosan megsértette az igazságszolgáltatás szabályait, és több civil szervezet is lemondásra szólította fel. Közben Cătălin Predoiu elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért, a politikai vita alanya, Dan Hosu pedig meghalt. A családtagok szerint gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. (Radio România Actualităţi)

A tegnapi földrengésnek legalább 20 utórengését regisztrálták eddig Olténia térségében

Földmozgások az éjszaka folyamán is voltak. A rengések erőssége a Richter skálán 2,4 és 4,1 közötti volt. Az elmúlt két napban két nagy erejű, 5,2-es és 5,7-es földrengés volt az Országos Földfizikai Kutató és Fejlesztő Intézet által közzétett adatok szerint. Mivel ez egy olyan terület, ahol ilyen jelenségek ritkán fordulnak elő, az emberek tegnap megijedtek, kijöttek a házaikból és segítséget kértek a hatóságoktól, különösen azért, mert több vakolatdarab is leszakadt az épületekről. Gorj megye volt a legsúlyosabban érintett. A DN 66-os számú közút lejtőiről sziklák zuhantak le a Jiu-szurdokba, és több épület is megrongálódott Târgu Jiu településen.

Mehedinți megyében is pánik tört ki, és anyagi károkat jelentettek – a közszolgálati rádió tudósítója, Mihai Bădescu így számolt be az eseményekről: „Szörényvárán az emberek pánikszerűen jöttek ki a házaikból közvetlenül a földrengés után.

-: Ez nagyobb volt, nagyon érezni lehetett. Azonnal kimentünk…

-; Hirtelen minden megremegett, és én /…/ és ki akartam menni, de nagyon bepánikoltam, és beszorultam a folyosóra.

-: Hirtelen mozdulat volt, és azt hittem, hogy hirtelen jönnek a bútorok, a ház közepén feküdtek. Pokolian csúnya!

Riporter: A hatóságok és a tűzoltók is kiszálltak a magas szeizmikus kockázatú épülethez, ahol a 22 lakó az összeomlástól való félelme miatt elhagyta az épületet.

-Amikor a földrengés elkezdődött, az ajtókeret alá bújtam, pánikba estem, velem volt a kisbabám, nem tudtam, hogyan jutok ki, miután vége lett. Az egész ház remegett. A falon egy három ujjnyi vastag repedés keletkezett. Most az első az, hogy pénzünk legyen a javításokra.

Costin Năsărâmbă, a városháza sürgősségi szolgálatának vezetője: „Az ebben az épületben élő polgárok a földrengés után evakuálták magukat. Kezdetben azt kérték, hogy költöztessék el őket erről a címről. Úgy vélem, azonban hogy előbb szakemberek bevonásával fel kell mérjük az áthelyezésükhöz szükséges megoldási lehetőségeket”

Riporter: A városi tisztviselők szerint a városban 11 olyan épület van, amely magas szeizmikus kockázatú. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin