2023. szeptember 14.

A NATO-nak nincs Románia elleni szándékos orosz támadásra utaló információja
Románia NATO-nagykövete, Dan Neculăescu szerdán, az Észak-atlanti Tanács rendes ülésén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a Románia közelében lévő ukrán kikötői infrastruktúra elleni folyamatos orosz támadásokról. A nagykövet arról tájékoztatta a szövetségeseket, hogy immár harmadik alkalommal azonosítottak az Oroszország által használt drónokhoz hasonló dróndarabokat román területen. A román hatóságok továbbra is készültségben vannak, és teljes körű vizsgálatot folytatnak az ügyben. Dylan White, az Észak-atlanti Szövetség ügyvivő szóvivője közölte, „a NATO-nak nincs olyan információja, amely szövetséges terület elleni szándékos orosz támadásra utalna”. „A NATO szolidáris szövetségesünkkel, Romániával. A főtitkár a hétvégén beszélt Iohannis elnökkel, és a román hatóságokkal szoros együttműködésben továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet” – tette hozzá a NATO ügyvivő szóvivője. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Hétszáz lejjel töltötték fel az energiakártyákat
Marcel Ciolacu csütörtökön bejelentette, hogy a jelenleg használatban levő energiakártyákat feltöltötték a megítélt évi támogatás újabb részletével, így valamennyi kedvezményezett 700 lejt kapott energiaszámlái kifizetésére. A miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, több mint 1,5 millió energiakártyát töltöttek fel az összeggel, és további közel 400 ezer kártya kiosztása folyamatban van. Amint a Román Posta befejezi kiosztásukat, ezeket is feltöltik a támogatás új részletével – magyarázta. A Román Posta szeptember 6-án jelentette be, hogy elkezdte az energiakártyák nyomtatását és borítékolását az új vagy az időközben lakhelyet váltott kedvezményezettek részére. A háztartásonként megítélt támogatás villany-, gáz- és központifűtés-számlák, továbbá gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére használható. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Három új híddal kötnék össze Romániát a Moldovai Köztársasággal
A kormány nekilát a Pruton keresztül vezető három híd megépítésére vonatkozó megállapodások gyakorlatba ültetésének – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a Moldovai Köztársaság kormányával idén kötött megállapodás értelmében három új közúti hidat építenek a Pruton. A hidak elő fogják segíteni a Prut két partján élő románok közötti kereskedelmi kapcsolatok megerősödését – mondta Ciolacu. Az építkezés megkezdéséhez szükséges megállapodásokat csütörtökön hagyja jóvá a kormány.
Az első híd a romániai Sculeni és a moldovai Sculeni között, a második a romániai Oancea és a moldovai Cahul között, a harmadik a romániai Albiţa és a moldovai Leuşeni között fog megépülni a megállapodások értelmében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Életbe lépett az egészségügyi dolgozók kollektív munkaszerződése
Életbe lépett az egészségügyi dolgozók kollektív munkaszerződése a kollektív tárgyalások ágazati szintjén a 2023-2025-ös időszakra – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség. A szerződés az összes közegészségügyi egységben és az összes egészségügyi alkalmazottra alkalmazandóvá válik, hívja fel a figyelmet az érdekvédelmi szervezet. „Ez jelentős lépés az egészségügyi alkalmazottak jogainak és jólétének biztosítása felé. Fontos hangsúlyozni, hogy a szerződés tartalmának bejegyzésével és közzétételével az összes közegészségügyi egységben és az összes egészségügyi alkalmazottra alkalmazandóvá válik” – olvasható a szakszervezet Facebook-oldalán közzétett közleményben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Évtizedek óta nem látott mértékben drágultak a gyógyszerek
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint augusztusban a gyógyszerek átlagban 15,06 százalékkal kereültek többe, mint egy évvel korábban. Júliushoz képest 20,78 százalékos volt a drágulás mértéke. Hogy ez milyen drasztikus drágulást jelent, jól illusztrálja, hogy a teljes tavalyi évben a gyógyszerek árai csupán 5,78 százalékkal nőttek, ami 12 éves csúcsot jelentett. Az elmúlt két évtizedben nem volt példa a mostanihoz hasonló drágulásra. A receptre kapható gyógyszerek árai nincsenek kitéve látványos változásoknak, mivel, akárcsak a többi EU-tagállamban, szabályozva vannak hatóságilag. A Romániában forgalmazható gyógyszerek maximális árait a Canamed nevű katalógus tartalmazza. Ebben 6200-nál több termék szerepel. A mostani drasztikus drágulás annak a következménye, hogy az Egészségügyi Minisztérium augusztus 1-i hatállyal jelentős mértékű áremelést hagyott jóvá. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.14)
Andrei Demeny, RADOR