2014. október 27

A képviselőház tudomásul vette Viorel Hrebenciuc lemondását képviselői tisztségéről

A képviselőház plénuma tudomásul vette a szociáldemokrata Viorel Hrebenciuc lemondását képviselői tisztségéről. Hrebenciuc ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) inditott kivizsgálást az illegálisan visszaszolgáltatott erdőkkel kapcsolatos dossziéban, melynek nyomán több mint 300 millió euró értékű kár keletkezett, állitják a korrupcióellenes ügyészek, akik már két alkalommal is kérték a képviselőház beleegyezését Viorel Hrebenciuc előzetes letartóztatására. A szociáldemokrata képviselő nem várva a beleegyezésre, lemondott tisztségéről és igy az ügyészek már kérhetik előzetes letartóztatását anélkül, hogy szükség lenne  parlamenti menteli jogának megvonására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Szilágyi Zsolt szerint a föderális államberendezkedés hozzájárulna a korrupció felszámolásához

A Romániát sújtó politikai korrupció felszámolását segítené az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által javasolt föderatív államberendezkedés – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt, az EMNP államfőjelöltje hétfői, bukaresti sajtóértekezletén, amelyen bemutatta  a  „Románia erdélyiesítése” című választási programját.Mint hangsúlyozta, az ország fejlődését a korrupció hátráltatja, ami túlzott központositásnak tudható be.Az EMNP programja azt javasolja – mondotta -, hogy Románia 12 történelmi identitással rendelkező régió szövetségi államaként határozza meg önmagát, s ezek egyike lenne az autonóm Székelyföld. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

A novemberi választás után tárgyalják Klaus Johannis államfőjelöltj összeférhetetlenségi ügyét

Klaus Johannisnak, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltjének összeférhetetlenségi ügyét csak a novemberi elnökválasztás után, november 18-án tárgyalja a legfelső bíróság. Igy döntött a biróság, miután elutasította a fellebbviteli tárgyalás előrehozására irányuló kérést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.27)

A fogyatékos személyek járandóságát 16%-al növelik

A fogyatékos személyek járandóságát január 1-től 16%-al növelik, nyilatkozta hétfőn Codrin Scutaru munkaügyi államtitkár az Országos Fogyatékossági Tanács által szervezett konferencián. Amint az államtitkár hozzáfűzte, ezzel párhúzamosan fogyatékossági stratégiát dolgoznak ki, amely társadalompolitikai dokumtumnak számit majd, hiszen ezáltal gyakorlatba ültethető a Románia által már 2010-ben ratifikált Fogyatékos személyek jogait előirányzó ENSZ-Konvenció..(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.27)

A nemzetközi megfigyelők szerint az ukrajnai parlamenti választások korrektek és szabadok voltak

A nemzetközi megfigyelők szerint az előrehozott ukrajnai parlamenti választások – amelyen a pro-eruópai politikai alakulatok elsöprő győzelmet arattak -, korrektek, szabadok és a nemzetközi demokratikus normáknak megfelelőek voltak. A részeredmények szerint a pro-eruópai politikai alakulatok együttvéve a szavazatok mintegy 70%-át nyerték meg. A román közszolgálati rádió kijevi kiküldött munkatársa szerint az EBESZ, az Európai Parlament, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének, az Európa Tanács és a NATÓ részéről jelenlevő nemzetközi megfigyelők úgy értékelték, hogy a választások fontos előrelépést jelentettek az ukrajnai demokratikus választások nyomán létrejött intézmények konszolidálásának irányában.Kent Härstedt, az EBESZ-küldetés rövid távon felelős koordinátora, a svéd Kent Härstedt igy nyilatkozott a román közszolgálati rádió tudósitójának: „Egészében véve, az választások szabadok és korrektek voltak, de mivel nem beszélhetünk tökéletes választásokról megjegyeznék, úgy a kampány, mint a választások ideje alatt tapasztalt néhány hiányosságot: A kormány ellenörizte kelet-ukrajnai Donbas régióban a biztonsági körülmények mivoltja miatt nem tudtunk megfigyelőket küldeni. A helyzetre az alacsony részvétel is nagy hátrányt jelentett. A megfigyelői misszió konkuziója az, hogy az Oroszországhoz csatolt Krim-félszigeten és a szeparatisták ellenörizte keleti övezetekben lehetetlen megszervezni a választásokat. A nemzetközi megfigyelők mindezek ellenére nem vonják kétségbe a választások érvényességét, amely bebizonyitotta Ukrajna lakósságának a pro-európai opcióját.Orosország is közölte, Szergej Lavrov külügyminiszter révén, hogy elismeri a választások eredményét. Bukarestből pedig Traian Băsescu román államelnök és a Külügyminisztérium is üdvözölte az ukrán lakósság döntését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Rozalia Ganciulescu