2018. április 18

A szenátus jóvahagyta a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozásáról szóló törvénytervezetet

Szerdán a szenátus jóvahagyta a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozásáról szóló törvénytervezetet. A kezdeményezők egyike, Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor rámutatott, hogy az alap létrehozásakor szemelőtt tartották Románia nemzetközi vállalásait. Şerban Nicolae szerint az alap, amely kilenc milliárd lej értékű tőkével fog rendelkezni, „nem oldja meg teljes mértékben a román gazdaság problémáit, de több a semminél, egy alternativ megoldás”. Az ellenzék elmarasztalta a törvénytervezetet, akárcsak azt, hogy nem szenteltek több időt a dokumentum megvitatására és elfogadására. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai szerint a tervezet, amely több mint 30 módositójavaslatot tartalmaz, túl gyorsan átment a Szenátuson. Az RMDSZ megszavazta a törvénytervezetet, noha birálta. Tánczos Barna szenátor kijelentette, hogy javitani kell e gazdasági eszközön, amikor megvitatásra kerül a képviselőházban, amely e jogszabálytervezet esetében a döntő fórum.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

A Szövetség a Centenáriumért aláirásgyűjtésbe kezdett az alkotmány módositása érdekében

A Szövetség a Centenáriumért, amely romániai, moldáviai, valamint a diaszpórában működő 100 civil szervezetet tömörit, szerda délelőtt, a temesvári repülőtéren megkezdte aláirásgyűjtő kampányát Románia alkotmányának módositásáért, Moldova Köztársasággal való egyesülés érdekében.A szövetség kampányinditó eseményt tart az egymillió aláirásgyűjtésre a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren is, valamint a kisinyóvi repülőtéren és az Európai Parlamentben.A kezdeményezők az alaptörvény kiegészitését szorgalmazzák egy bevezető résszel, amely előirányozza a „román nép szabadságjogát a békés egyesülésre”.(RADOR

Viorica Dăncilă miniszterasszony munkaebédet adott a Bukarestben akkreditált nagykövetasszonyoknak

Az első száz napi kormányzati munka kiértékelése és a kabinet jövőbeli prioritásai szerepeltek azon a munkaebéden, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnökasszony adott a Bukarestben akkreditált nagykövetasszonyoknak és amelyen részt vett Gabriela Firea főpolármester asszony is, valamint a kormány több női tagja. A kormányfő elmondta, hogy rövid időn belül befejezik a befektetéseket ösztönző törvényes eljárásokat. A kormány célja, hogy 2018 a befektetések éve legyen, fűzte hozzá a miniszterelnökasszony. A munkaebéden szó volt az európai és a norvégiai alapokról, valamint a kétoldalú együttműködések keretében megvalósitandó több projekt kidolgozásáról is, az oktatás terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Az év végéig kidolgozzák Románia Energetikai Stratégiáját

Az év végéig kidolgozzák Románia Energetikai Stratégiáját, amely a következő tiz évre lesz érvényes, nyilatkozta szerdán Doru Vişan energiaügyi államtitkár, aki hozzáfűzte, hogy modósitásokra mindig kell számitani az európai energetikai törvénykezés miatt, amely állandóan változik. „Az Energetikai Stratégia célja a hazai energiaforrások hatékony felsználására alapozó, kiegyensúlyozott vegyes energiaszolgáltatás megőrzése. Befektetésekre van szükség e gazdasági ágazatban Románia saját energiaforrásainak hatékony felhasználása érdekében”, hangyúlyozta Doru Vişan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Romániában bemutatták a Sokszinűségi Kartát

A Sokszinűségi Karta általános elveket tartalmaz és célja a sokszinűség, a non-diszkrimináció, a társadalmi befogadás és a munkahelyi esélyegyenlőség előmozditása. Nina Cugler, az Agenda 21 fenntartható fejlődési program gyakorlatba ültetését támogató egyesület elnöke kijelentette, hogy a sokszinűség fontos szerepet tölt be a vállalatok keretében. „A munkaerő összetétele állandóan módosul, a migrációval különböző tipusú emberek érkeznek. A változatos munkaerő előnyt jelent egy intézmény tevékenységében. A különbség nem jelenti a kirekesztést, a különbséget fel kell használni, hiszen a bizonyos csoportokhoz tartozó személyek új meglátást hoznak magukkal, ami pluszértéket jelent”, hangsúlyozta Nina Cugler. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.18)

Rozalia Ganciu, RADOR