2017. május 24

Vádat emelt a DNA Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben.  Elena Udreának – aki a tettek elkövetése idején regionális fejlesztési és turisztikai miniszter volt, és részt vett a 2009-es elnökválasztás egyik jelöltje, Traian Băsescu kampányában – kétrendbeli, megvesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbeli pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia. oana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu volt elnök lánya ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás, Dan Andronic újságíró ellen pedig hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emeltek vádat. Bíróság elé állítják még az ügyben Gheorghe Nastasiát, aki a tettek elkövetésének idején a regionális fejlesztési minisztérium főtitkára volt, Victor Tarhont, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnökét, valamint Ioan Silviu Wagnert, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatóját.
A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat, és Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Megerősítették a rendőri jelenlétet a köztereken és a tömegközlekedési járműveken

A manchesteri támadás után megnövekedett terrorfenyegetettség miatt megerősítették a rendőri jelenlétet a köztereken és a tömegközlekedési járműveken – nyilatkozta a Carmen Dan belügyminiszter szerdán. „A vonatkozó információcserén túlmenően, mint ilyen esetben mindig, megerősítettük a rendőri jelenlétet a köztereken és a tömegközlekedési járműveken’ – nyilatkozta a miniszter a parlamentben. Hozzátette: ilyen esetben a rendőrséget a csendőri erők is támogatják. Kérdésre válaszolva a  belügyminiszter elmondta, hogy megerősítik a felügyeletet a koncerteken és más tömegrendezvényeken is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Liviu Dragnea: nem lépjük át a 3 százalékos hiányt, Brüsszel fölöslegesen aggódik

Az államháztartási hiány nem fogja meghaladni a 3 százalékos küszöbértéket, jelentette ki kedden a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea, aki hozzátette, hogy az Európai Bizottság jelzése „nagyon helytelen”. „Amikor nagy államok lépték át a 3 százalékos küszöbértéket, akkor az Európai Bizottságnak semmilyen reakciója sem volt. Romániát folyamatosan figyelmeztetik és sárga lapokat mutogatnak, miközben fel sem merült a 3 százalékos küszöbérték átlépése. A kormányprogramot betartjuk. Nem fogjuk meghaladni a küszöbértéket, de cserébe azt szeretnénk, ha hagynák hogy fejlesszük Romániát. Az EB irányából érkező jelzések, amelyeket nem tudom mire alapoznak, szerintem nagyon helytelenek. Nem hiszem, hogy így kellene bánni egy tagállammal, még akkor sem ha Romániáról van szó” – mondta Dragnea a parlamentben. Dragnea azt is elmondta, hogy lehetséges, hogy Románia válaszolni fog az EB-nek a témával kapcsolatban. „Éppen ma fogok találkozni Călin Popescu-Tăriceanuval és megbeszéljük a miniszterelnökkel közösen, mert az én meglátásom szerint ez nem helyes hozzáállás. Románia mégiscsak teljes jogú tagállam, a gazdasági mutatók, a makrogazdasági mutatók nagyon jók, cserébe mindenki aggódik. Miért? Tavaly amikor Románia gyorsan haladt a lejtőn, akkor csend volt és béke” –- tette hozzá Dragnea, aki szerint Dacian Cioloş volt miniszterelnök tudna beszélni erről Jean-Claude Juncker EB elnökkel, mert „gyakran találkoznak”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Romániát felvették a sertéspestis mentes országok listájára

Romániát felvették a sertéspestis mentes országok listájára, csütörtökön pedig megkapja az elismerő tanúsítványt a Nemzetközi Állategészségügyi Szervezet (OIE) ülésén, jelentette be szerdán a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea. „Kedd este Párizsban felvették Romániát a sertéspestis mentes országok listájára. Csütörtkön megkapjuk az elismerő tanúsítványt a Nemzetközi Állategészségügyi Szervezet ülésén. Így több mint 10 év után elhárult a romániai sertéshús exportálása elől a legnagyobb akadály. Figyelembe véve, hogy hamarosan indul a sertéstartókat támogató program, országunknak nagy esélye van ismét betörni a nemzetközi piacra, miután hosszú évekig tízszer nagyobb volt a sertéshús import, mint az exportálás. Japán, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada vagy Mexikó is jelezte, hogy elkezdenék a kétoldalú tárgyalásokat. Egy óriási eredmény és értékelem Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnökének törekvéseit, aki harcolt a nemzetközi fórum előtt Romániáért” – írta Dragnea a Facebook-bejegyzésében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Az első négy hónapban 12,6 százalékkal nőtt az új autók értékesítése

Az első négy hónapban 12,6 százalékkal nőtt az új járművek eladása a tavalyi azonos időszakhoz mérten, 40 581 új autó talált gazdára, a személygépkocsik eladása 14,4 százalékkal emelkedett – közölte kedden a román autógyártók és -importőrök egyesülete. Ebben az időszakban 167 ezer használt gépkocsit helyeztek forgalomba, 55 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A használt autók forgalomba helyezésének jelentős növekedése annak tulajdonítható, hogy február 1-től törölték a román hatóságok a környezetvédelmi illetéket, amely megdrágította a használt autók forgalomba helyezését. Az egyesület becslése szerint az idén 10 százalékkal fog nőni az eladott új autók száma Romániában a tavalyi 17,8 százalék (142 ezer) után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Andrei Demény