2023. január 23.

A lakosság 75 százaléka szerint az ország inkább rossz irányba halad

Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze 12 százaléka véli ennek az ellenkezőjét – derült ki a CURS közvélemény-kutató intézet ma közzétett felméréséből. A január 10-ike és 20-ika közötti időszakban készült felmérés tanúsága szerint az állampolgárok 28 százaléka szerint a legnagyobb gondot az áremelkedések, az infláció és a rezsiköltségek növekedése jelenti, ezután következnek olyan gondok, mint az életszínvonal, a nyugdíjak és a bérek alacsony volta.

Ami az intézményekbe vetett bizalmat illeti, a hadsereg továbbra is az első helyet foglalja el 67 százalékkal, holtversenyben az egyházakkal és a tűzoltósággal.

A politikai opciók tekintetében a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezet 36 százalékkal. A további sorrend: Nemzeti Liberális Párt (PNL) 22 százalék, Románok Egységéért Szövetség (AUR) 14 százalék, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 8 százalék, RMDSZ 6 százalék.

A felmérés során a kutatók egy 1067 személyből álló reprezentatív mintát vettek alapul, a kutatás hibahatára plusz/mínusz 3 százalék. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt hónapban nőtt az üzemanyag ára

A benzin 7,5 a gázolaj pedig 6,4 százalékkal kerül többe mint egy hónappal ezelőtt. Bukarestben egy liter normál benzin átlagos ára 6,5 lej, míg egy liter gázolajat 7,65 lejért adnak. Ezzel együtt ebben az időszakban az Európai Unió tagállamai közül hazánkban a legolcsóbb a benzin. A gázolaj tekintetében Bulgária és Málta után a harmadik legolcsóbb ország vagyunk. (Radio România Actualităţi)

A hatóságok arra készülnek, hogy ebben az évben összekapcsolják több közintézmény informatikai rendszerét

Az intézkedés célja az, hogy az állampolgároknak minél kevesebb okiratot kelljen magukkal vinni az ügyfélablakokhoz, például a személyazonossági okiratok kibocsátása esetén – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Cătălin Giulescu, a Rendőrség Lakosság-nyilvántartó Igazgatóságának vezetője.

Cătălin Giulescu: Arra készülünk, hogy csatlakozzunk az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartó Ügynökség (ANCPI) adatbázisához, így valószínűleg a nyártól kezdődően hozzáférhetünk azokhoz az adatokhoz, amelyek kiváltják a tulajdonlapot, vagy a telekkönyvi kivonatot. Így az állampolgár személyesen jelentkezhet az okiratokért anélkül, hogy valamilyen dokumentumot magával kellene hvinnie. Ősztől minden bizonnyal az anyakönyvi iratok kibocsátása digitális formában is lehetséges lesz.

Az elmúlt év eleje óta hatályos az a törvény amely előírja a hatóságok számára, hogy hat hónapon belül tökéletesítsék ügymenetüket olyan értelemben, hogy ne kérjenek az állampolgártól olyan igazolásokat, amelyeket szintén állami hivatal bocsátott ki. Ugyanakkor előkészületben van annak a jogszabálynak az elfogadása, amelyik országos szinten szabályozza a digitális személyazonossági igazolvány bevezetését és ezzel együtt értelemszerűen minden lakosságnyilvántartó hivatalban elérhetővé kell válnia az integrált informatikai rendszereknek. (Radio România Actualităţi)

Kóbor kutyák téptek szét Bukarest határában egy kocogó nőt

Az eset január 21-én történt a fővárosnak a Malom-tó néven ismert körzetében. A 43 éves áldozatot kóbor kutyák egy falkája támadta meg. A bejelentés alapján helyszínre érkező rendőrök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az ügyben a bukaresti ügyészség nyomozást rendelt el.

Közben a hatóságok egymásra mutogatnak. A kerületi polgármesteri hivatal szerint a felelősség a kormány állatrendőrségi egységét, ez utóbbi szerint a helyhatóság alárendeltségébe tartozó állatfelügyeleti- és védelmi központot terheli. Ez utóbbi az egyetlen olyan intézmény, amelyik a kóbor kutyák begyűjtésére és elhelyzésére jogosult. A rendőrség szerint az elmúlt időszakban nem érkezett hozzájuk kóbor kutyák jelenlétére vonatkozó bejelentés. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin