2023. június 27.

Folynak a tárgyalások az élelmiszerárak mérsékléséről

A kormány képviselői ma délelőtt ismét találkoznak a nagy kereskedelmi láncok küldötteivel, mielőtt döntenének arról, hogy milyen módon tegyék olcsóbbá az alapvető élelmiszereket.Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, csütörtökön döntenek arról, hogy a kereskedők önkéntes vállalása, vagy jogszabály fogja szabályozni az árcsökkentéseket.

Marcel Ciolacu: Csütörtökön kiderül, hogy marad-e a megállapodás, vagy jön egy rendelet. Reggel döntenek a kereskedők arról, hogy melyik változatot támogatják. Ők ragaszkodnak a rendelethez, hogy az egész rendszer egyensúlyban legyen. Itt a Romániában előállított és az importált termékekről van szó. Szükségünk van erre a közös erőfeszítésre az állam és a magánszektor részéről, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentsük az inflációt, és elérjük a stabilitást és az életszínvonal növekedését.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által közzétett legfrissebb, májusi mérések szerint az éves inflációs ráta 10,6 százalékos volt az elmúlt év hasonló időszakához képest. (Radio România Actualităţi)

Ma van az érettségi vizsgák második napja

A maturandusok ismét a vizsgatermekbe vonulnak, ezúttal a kötelező profilvizsgára. Holnap a legtöbb jelentkező számára az utolsó vizsga, a profil- és szakirányválasztás is megtörténik. Csütörtökön csak a nemzeti kisebbségekhez tartozó végzősök tesznek még egy vizsgát, az anyanyelvből és anyanyelvi irodalomból. A vizsgák ideje alatt minden érettségi teremben audiovizuális felügyelet van, a segédeszközökkel vagy elektronikus eszközökkel való belépés a vizsgáról való kizárást vonhatja maga után. Csak tegnap 28 diákot távolítottak el csalás vagy csalási kísérlet miatt. Az első jegyeket július 3-án 12:00 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és online. A fellebbezéseket még aznap 18:00 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket július 7-én függesztik ki. (Radio România Actualităţi)

A kormányzati munka digitalizációjáról fogadtak el jogszabályt

Klaus Iohannis elnök tegnap kihirdette a kormányzati információk zárt internetes rendszerben (felhőben) történő tárolásáról szóló törvényt. Az internetes platform használatának módját egy kilencven napon belül jóváhagyásra kerülő kormányzati útmutató fogja meghatározni.. A projekt megvalósításához szükséges pénzt a nemzeti reformprogramon keresztül, valamint az állami költségvetésből vagy más finanszírozási forrásokból biztosítják. (Radio România Actualităţi)

Eltörölte a parlament a képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíjait

A törvénymódosítást 382 támogató szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn a képviselőház és a szenátus együttes plénuma.

Az Alfred Simonis szociáldemokrata párti képviselő által benyújtott tervezet a képviselők és szenátorok státusát szabályozó 2006/96-os törvényt módosítja úgy, hogy hatályon kívül helyezi a törvény képviselőket és szenátorokat szolgálati nyugdíjra feljogosító 11-es fejezetét.

A tervezet értelmében a törvény hatályba lépésétől kezdve megszűnik a szenátorok és képviselők státusát szabályozó 2006/96-os törvény 49-es cikkelye alapján biztosított, korhatár eléréséért járó juttatások kifizetése.

A törvényhozók szolgálati nyugdíjának eltörlését korábban is megszavazta már a parlament, de az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. Ez most is előfordulhat. A különnyugdíjak eltörlése és az állami fizetések és nyugdíjak halmozásának megtiltása fontos lépés lenne a romániai nyugdíjrendszer reformjához, ami az országos helyreállítási terv keretében Romániának járó európai uniós támogatás feltétele – hangsúlyozták a kezdeményezők a jogszabály parlamenti vitáján. (Transtelex – RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin