2022. május 12.

Mircea Coşea: Helyesek voltak a kormány gazdaság- és lakosságvédelmi intézkedései

Az akadémikus szerint a világjárvány és az ukrajnai háború generálta rekordértékű infláció kérdése foglalkoztatja a hatóságokat. Ez nemcsak Romániában van így, hanem az egész világon, beleértve az Európai Unió tagországait – tette hozzá a szakember a közszolgálati rádió csütörtök reggeli hírműsorában.

Mircea Coşea elmondta, hogy a kormány már meghozott egy sor intézkedést, ami gazdasági és lakosságvédelmi szempontból helyesnek mondható. A volt politikus szerint azonban ezek mellett szükség lenne egy átfogóbb programra, amely a gazdaság egészét érintené. „Meg lehet kísérelni olcsóbbá tenni at energiát. Mi maximáltuk az energia árát, de ezzel a számlák kérdését nem oldottuk meg, csak elnapoltuk. Növelni kell a szénalapú energiatermelést. Átmenetileg vissza kell térni a széntüzelésű erőművek működtetéséhez, de a legfontosabb az élelmiszerek importjának a csökkentése lenne. Románia magas hozamokat ér el gyümölcsből és zöldségekből, amelyeket eldobálunk a mezőn, mert nem tudunk mit kezdeni vele. Szükség van a feldolgozóipar számára készített programokra, bátorítani kell a minél nagyobb hazai termelést, azért, hogy mérsékelhessük az árakat és csökkenteni tudjuk az importot, mert minden egyes külföldi termék behozatalával az inflációt is importáljuk” – mondta a közszolgálati rádió reggeli műsorában Mircea Coşea. (Radio România Actualităţi)

A Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint 12,5%-os lesz az éves infláció mértéke

A jegybank ugyanakkor 6,5%-ra becsüli a jövő évi inflációt. Az adatokat csütörtökön ismertette Mugur Isărescu, a Nemzeti Bank kormányzója. A bejelentés egyben azt is jelenti, hogy a központi bank a februári értékeléséhez képest felfelé módosította az inflációs ráta mértékét. Korábban a BNR 9,6%-ra becsülte az éves inflációt és 2023-ra 3,2%-al számolt, azonban akkor még nem lehetett számolni az ukrajnai háború kirobbanásával – közölte a közszolgálati rádió az Agerpres Hírügynökségre hivatkozva. (RADOR Hírügynökség)

Állami támogatás a közúti árufuvarozóknak és személyszállítóknak

A kormány 300 millió lej összköltségvetésű állami támogatást nyújt a közúti árufuvarozóknak és személyszállítóknak az üzemanyagárak emelkedésének ellensúlyozására – közölte a tegnapi kormányülést követően Dan Cărbunaru.

A kormányszóvivő elmondta, a vissza nem térítendő támogatás költségvetése 300 millió lej. Ebből a megvásárolt üzemanyagra literenként 50 bani támogatást nyújtanak évente 3000 cégnek, cégenként 100.000 lejes plafonig.

Az állam a Közlekedésügyi Minisztérium révén, a „Támogatás Romániának” nevű, 17,3 milliárd lejes összköltségvetésű program részeként 2023 végéig nyújt pénzügyi segítséget a fuvarozóknak. (Bukaresti Rádió)

Megszavazta a Szenátus az offshore törvény módosítását

Jóváhagyta tegnap a Szenátus az offshore-törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a nyílt-vízi és a szárazföldi kőolaj- és földgázmezők feltárását és kitermelését is szabályozza. A javaslatban szereplő legfontosabb módosítás, hogy a román államnak elővásárlási joga lesz a kitermelt földgáz megvásárlására. A törvényjavaslatot 91 szenátor szavazta meg, 13 ellene voksolt.

A három koalíciós párt elnöke, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) és Kelemen Hunor (RMDSZ) által közösen benyújtott törvényjavaslat a 2018 végén hatályba lépett offshore-törvényt módosítja.

A javaslatcsomag egyik fontos pontja, hogy a földgáz felszínre hozásából származó bevételek körülbelül 60%-a a román államot, 40%-a pedig a kitermelőt illetné meg. Ez jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy az offshore-törvény jelenleg is érvényben lévő verziója ugyanezeket az arányokat 70-30-ban határozza meg, az állam javára. A módosító csomagot még a Képviselőháznak is meg kell szavaznia. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR