2023. január 9.

A téli szünet után ma újraindul a tanítás az iskolákban

Nem hosszabbították meg a vakációt a járványügyi készültség miatt. Az oktatásügyi hatóságok ugyanakkor olyan intézkedéseket is hoztak, amelyeknek a célja az influenzát és a légúti fertőzéseket okozó vírusok terjedésének a megakadályozása. Egyebek mellett arra kérik a szülőket, hogy ne küldjék iskolába azokat a gyerekeket, akiken észlelik a betegség tüneteit.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Felicia Mocanu beszámolt, a tanárok és a tanítók feladata megfigyelni a diákokat és, ha azok a betegség tüneteit mutatják, akkor értesítik a családjaikat, arra kérve őket, hogy odahaza kezeljék gyerekeiket. Az Oktatásügyi Minisztérium államtitkára, Sorin Ion azt is elmondta, hogy az iskolákban biztosítani kell a fertőtlenítő-szerek beszerzését és használatát, a tantermek szellőztetését és a diákok tájékoztatását arról, hogy hogyan köhögjenek, vagy tüsszentsenek.

A szájmaszkok használatát javasolják, de nem teszik kötelezővé sem a tanároknak, sem pedig a diákoknak. Ugyanakkor sem az iskolákban, sem pedig a napközikben vagy bölcsődékben nem kérnek egészségügyi igazolást a gyerekektől. (Radio România Actualităţi)

Az Egészségügyi Minisztérium javaslatai a lakosság részére, tekintettel az influenza-járvány jelenlegi hullámára

A szaktárca szerint ebben az időszakban ajánlatos elkerülni a zsúfolt helyeket, rendszeresen szellőztessük a lakásokat és a munkahelyeket, hordjunk szájmaszkot és védőkesztyűt, fordítsunk gondot a kézmosásra, kérjünk védőoltást, ügyeljünk arra hogyan tüsszentünk és a betegség első tüneteinek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz. A hatóságok ugyanakkor arról biztosítanak mindenkit, hogy a patikákban lesz elegendő gyulladáscsökkentő és antivirális gyógyszer.

Egyébként a szaktárca képviselői épp ezekben a napokban tárgyaltak a gyógyszergyártókkal és forgalmazókkal annak érdekében, hogy megoldást találjanak a gyógyszer-piacokon megmutatkozott hiányra.

Időközben több kórházban is felfüggesztették a beteglátogatást a vírusos megbetegedések számának emelkedése miatt. Ugyanakkor fokozták a készültséget az egészségügyi személyzet és a betegek körében a betegség megelőzése érdekében: bevezették a szájmaszk viselésének a kötelezettségét az egészségügyi intézményekben. Mint ismeretes a múlt év végén két személy – akik nem voltak beoltva – elhalálozott Bukarestben az influenza következtében. (Radio România Actualităţi)

Az elkövetkező időszakban több olyan projektre koncentrál a kormány, amelynek megvalósításáról egyezség született a koalícióban

Ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök mondta, hozzátéve, hogy külön figyelmet élvez az egészségügy, oktatás és a beruházások, beleértve az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) rögzített célkitűzések teljesítését is. Ennek jegyében a kormány közvitára bocsátotta azt a határozat-tervezetet, amelyik a külföldön folytatott egyetemi, mesteri, doktori, posztdoktori és kutatói képzéseken résztvevők számára biztosít ösztöndíjat.

Ami az egészségügyi rendszer javítását illeti, az intézkedések az Országos Helyreállítási Tervben foglalt, vagy az európai alapokból finanszírozott modernizációs projektekre vonatkoznak. (Radio România Actualităţi)

Autóbusz és személygépkocsi ütközött a Beszterce-Naszód megyei Telcs körzetében

A Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) közlése szerint a személygépkocsiban utazók a járműben rekedtek, a hatóságok pedig a helyszínre küldtek két mentőegységet, három SMURD mentőautót, illetve a helyi járóbeteg-ellátó két mentőkocsiját – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Cristina Sabău (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR