SUA vor furniza sisteme de apărare antirachetă României

Gigantul american Raytheon a început producţia primei unităţi Patriot destinată României, în cea mai nouă configurăţie, cu tehnologie la nivelul anului 2017. Grupul a anunţat că a semnat un contract de peste 395 de milioane de dolari pentru construcţia acestui sistem şi este în plin proces de integrare a industriei româneşti de apărare în reţeau sa globală de producţie.

Reporter: Ani Sandu: Grupul amecian a anunţat că a comandat deja mii de piese de la sute de furnizori şi a început producţia componentelor esenţiale. Patriot este cel mai avanasat sistem de apărare antirachetă pe distanţă lungă din lume. Conţine radare, tehnologie de comandă şi control şi mai multe tipuri de interceptor. Toate lucrează împreună pentru a detecta, identifica şi neutraliza rachete tactice, balistice şi de croazieră, drone, aeronave şi alte tipuri de ameninţări aeriene.

Tom Liberty, un vicepreşedinte al companiei Raytheon a spus că gigantul american este în plin proces de integrare a indistriei româneşti de apărare în reţeaua s-a globală de producţie şi cât mai curând va emite primul ordin de comandă către o companie românească. Ţări, precum Germania, Olanda şi Spania au deja sisteme Patriot. În noiembrie, anul trecut, România a semnat o scrisoare de ofertă şi acceptare, devenind astfel a şasea ţară membră NATO care achiziţionează sistemul. În lume sunt doar 15 state care utilizează sau au comandat sisteme Patriot.

Realizator: La Bucureşti, minsitrul apărării, Mihai Fifor, a salutat anunţul de atribuire a contractului de construcţie a primei unităţi Patriot pentru România.
Într-un comunicat al MApN se menţionează că astfel Guvernul României îşi respectă angajamentele, acordând o maximă importanţă consolidării capaciţăţii de apărare a ţării şi demonstraeză că-şi îndeplineşte obligaţiile ca membru al NATO.
În total, vor ajunge în România şapte sisteme de rachetă sol-aer Patriot, care vor costa 4,62 de miliarde de dolari./lazard/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai