NATO va continua să sprijine Ucraina, pe fondul războiului brutal dus de Rusia (Jens Stoltenberg)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut marţi o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles, în care a vorbit despre războiul din Ucraina. După conferinţă, Jens Stoltenberg a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.
Ukrinform, agenţia naţională de ştiri a Ucrainei: Domnule secretar general, prin crimele în masă şi atrocităţile comise în oraşele ucrainene, trupele ruse demonstrează în mod clar ce înseamnă politica rusă de „denazificare”. Întrebarea mea nu este, însă, legată de poziţia NATO faţă de acest lucru. Este vreo speranţă ca aliaţii NATO să înţeleagă faptul că există un fel de regim nazist în Rusia? Iar a doua parte a întrebării este ce poate să facă cu adevărat NATO pentru a preveni tragedia care se produce la o amploare asemănătoare cu cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? Mulţumesc.
Jens Stoltenberg: Ceea ce vedem este brutalitate, este un război cu un scop şi o amploare pe care nu am văzut-o în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Este un lucru foarte grav, este îngrozitor şi bineînţeles că provoacă suferinţă poporului ucrainean, dar este în aceeaşi măsură foarte periculos şi pentru noi, ceilalţi. Am văzut natura războiului dus de preşedintele Vladimir Putin, am văzut că lipseşte respectul pentru statul de drept, pentru legile internaţionale şi, de asemenea, lipseşte respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă pentru toţi cei care au fost ucişi în acest conflict. Este cea mai gravă provocare la adresa securităţii cu care ne confruntăm de la cel de-Al Doilea Război Mondial până acum, provocare care a atras după sine un răspuns foarte cuprinzător şi puternic din partea întregii Alianţe Nord-Atlantice. Noi, aliaţii NATO, asigurăm sprijin Ucrainei şi facem asta de mulţi ani. Aliaţii NATO au instruit zeci de mii de soldaţi ucraineni, dintre care mulţi sunt acum în linia întâi a frontului, luptând împotriva invadatorilor ruşi. Aliaţii NATO au echipat armata ucraineană de-a lungul anilor şi după invazie aliaţii au asigurat şi mai mult sprijin. Vedem efectul acestui sprijin în fiecare zi pe câmpul de luptă. Este, bineînţeles, în primul rând meritul bravilor soldaţi ucraineni, dar este şi sprijinul echipamentelor şi armelor pe care le-au primit de la aliaţii NATO, care le-au permis să opună o mai mare rezistenţă, le-au permis să riposteze cu mult mai eficient decât s-a aşteptat Rusia, care a subestimat forţele armate ucrainene şi sprijinul NATO faţă de Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică va sprijini şi mai mult Ucraina, în lumina atrocităţilor pe care le-am văzut în Bucea şi în toate oraşele în Ucraina. Aliaţii asigură sprijin, aliaţii vor continua să asigure sprijin, pentru că este absolut inacceptabil ce am văzut că face Vladimir Putin în împotriva unei naţiuni suverane, independente şi democratice din Europa./mbaciu/cvanatoru

CNN INTERNATIONAL – 5 aprilie