Reuniune a Consiliului Ucraina-NATO, la solicitarea Kievului

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Ucraina, reuniunea urmând să aibă loc, miercuri, la nivel de ambasadori.

Este prima reuniune la nivel de ambasadori a acestui nou format de cooperare între Ucraina şi NATO. Consiliul se va reuni la cererea Kievului. „Părțile se vor întâlni pentru a organiza consultări cu privire la evoluțiile recente și pentru a discuta despre transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră” – a detaliat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

După ce Rusia s-a retras din „acordul cerealelor” și a început să atace infrastructura portuară a Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, propunând convocarea de urgenţă a Consiliului Ucraina-NATO, pentru consultări privind situația de la Marea Neagră.

În plus, pe 25 iulie, Zelenski a avut o întâlnire cu oficiali din cadrul comandamentului militar ucrainean, pentru a pregăti „acţiuni practice vizând implementarea deciziilor summitului Alianței de la Vilnius”. Decizia de a înființa Consiliul Ucraina-NATO a fost luată la summitul Alianței de la Vilnius, prima întâlnire la nivel de șefi de stat având loc pe 12 iulie, în marja summitului./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 26 iulie