Spania şi-a ridicat veto-ul şi va vota în favoarea Brexit-ului

Spania şi-a ridicat veto-ul şi va vota mâine în favoarea Brexit-ului, după ce a obţinut un acord cu privire la Gibraltar , teritoriu britanic din 1713, care urmează şi el să părăsească Uniunea Europeană.

Corespondenţă de la Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Într-o scurtă declaraţie în faţa presei, premierul socialist Pedro Sánchez a precizat că l-a anunţat pe şeful statului, regele Felipe al VI-lea, că Spania a reuşit să obţină un acord privind Gibraltarul.

Pedro Sánchez: Europa şi Marea Britanie au acceptat cererile Spaniei şi, în consecinţă, Spania nu se va opune şi va vota pentru Brexit.

Reporter: Spania doreşte includerea unei precizări privind relaţia cu Gibraltarul după Brexit. Premierul Sánchez a mai spus astăzi, fără să intre în detalii, că Madridul a obţinut garanţii suficiente pentru rezolvarea unui conflict care a durat peste 300 de ani şi s-a referit la acest acord ca la un succes diplomatic. La Madrid, în cursul săptămânii, autorităţile spaniole şi cele din Gibraltar au ajuns la un acord preliminar privind preţul la tutun, situaţia muncitorilor spanioli care muncesc în colonie, precum şi facilităţile prea mari acordate firmelor cu sediul în Gibraltar, dar cu activitate în Spania. Guvernul spaniol şi-a menţinut pe tot parcursul săptămânii poziţia negativă privind Brexit, solicitând ca orice decizie privind colonia britanică să fie consultată cu Madridul. Populaţia din Gibraltar a votat majoritar împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie