Rolul industriei de petrol şi gaze în România, în ultima sută de ani

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, astăzi a fost rândul industriei petrolului şi gazelor naturale să puncteze rolul acestui domeniu de-a lungul ultimilor o sută de ani.

Reporter: Bogdan Isopescu – România se poate lăuda cu un pionierat de excepţie în domeniul petrolului şi gazelor naturale, pentru că a fost prima ţară din lume care a trecut la extragerea industrială şi a reuşit să devină ulterior un actor important în jocurile politice europene nu doar prin prisma acestei resurse, dar şi a tehnologiei dezvoltate.

Gheorghe Calcan, profesor la UPG Ploieşti: 1857 este momentul primei rafinării de tip industrial din lume. Trecem din faza de alambic, de manufactură, la industrie. Este o fabrică în sensul modern. Are o producţie zilnică de 7,5 tone.

Reporter: Pe fondul producţiei de petrol, România reuşea să puncteze alte câteva recorduri: Bucureştiul devenea primul oraş al lumii iluminat public cu gaz lampant iar investiţiile ulterioare în petrol şi gaze naturale contribuiau la creşterea economică de la începutul secolului XX. Mai mult, inovaţia românească în domeniu s-a făcut cunoscută şi la mijlocul secolului, moment în care ţara noastră era exportator de tehnologie.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu atrăgea astăzi atenţia că jocurile geopolitice ţin cont încă de resursele fosile. Declaraţiile sunt făcute, să nu uităm, în condiţiile în care politicul de la Bucureşti a amânat foarte mult decizia în privinţa resurselor de la Marea Neagră, motiv pentru care astăzi, deşi Legea offshore este dată, nu avem încă o decizie finală a companiilor despre continuarea investiţiilor pentru exploatare.

Mugur Isărescu: Prin anii ’90 nu prea ne băga lumea în seamă. Iar eram într-un con de umbră, nu existam, nu… Am pus o întrebare consilierului preşedintelui (american – n.r.), Brzeziński: „Spuneţi-mi şi mie cum e, cum se face politica asta americană?” Şi fiind la masă, bineînţeles că omul a glumit puţin şi a spus: „Ştiţi cum? Încercaţi dvs aşa, să vă urcaţi sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot. Unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că este şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă!”

Reporter: Semnalele din piaţa investitorilor sunt însă bune, semn că România este încă foarte interesantă pentru resursele ei şi ar putea să joace un rol mult mai puternic în regiune.
Preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze din România, Franck Neel, declara că, dincolo de condiţionalităţile de mediu asumate la Paris, consumul mondial de petrol şi gaze este în creştere. În plus, sectorul energiei este unul dintre motoarele dezvoltării economice, iar securitatea energetică depinde încă masiv de resursele fosile./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie