În „”doar”” 100.000 de ani, Saturn va rămâne fără inele

Peste 100 de milioane de ani, Saturn nu va mai fi „Stăpânul Inelelor” din sistemul solar. Planeta e sortită să-şi piardă ”bijuteriile” (adică, faimoasele inele) deoarece aspiră cu prea multă lăcomie particulele lor de gheaţă, şi se pare că face acest lucru cu o viteză maximă, aşa cum a fost ea stabilită în baza observaţiilor misiunilor Voyager din anii ’70, confirmată  fiind şi de cele mai recente date ale navei spaţiale Cassini, publicate în revista „Icarus” de cercetatorii de la Goddard Space Flight Center.
Calculele indică faptul că „ploaia de particule care cade din inele pe Saturn revarsă o cantitate de apă care ar putea umple într-o jumătate de oră un bazin de înot de dimensiuni olimpice”. Datorită acestui fenomen unic, sistemul inelelor ar trebui să dispară în 300 de milioane de ani, dar în realitate mai trebuie să luăm în considerare şi un alt factor observat de sonda Cassini, şi anume, căderea unor părţi din inele pe ecuatorul planetei,  lucru care ar scurta speranţa de viaţă a inelelor cu aproape 100 de milioane de ani.
Desigur, e greu de imaginat sistemul solar fără inelele lui Saturn, însă experţii spun că trebuie să ne obişnuim cu ideea că ele reprezintă doar un fenomen trecător. Potrivit oamenilor de ştiinţă, de fapt, Saturn nu s-a născut cu inelele, care au o vârstă aproximativă de 100 de milioane de ani. Acestea sunt de fapt un fenomen tranzitoriu, probabil format din coliziunea a doi sateliţi de gheaţă ale căror orbite au fost afectate de comete sau de asteroizi.

http://www.rainews.it