Cinci suveniruri tipic germane

Dacă vă întrebaţi ce suveniruri să luaţi ca amintire sau în dar din Germania, vă prezentăm noi câteva idei.

1. Ursuleţii berlinezi

Să începem cu capitala germană. După o excursie la Berlin este greu să revii acasă fără cel puțin un ursuleţ berlinez „Berliner Bär”. Acest animal se află pe stema orașului încă de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Cu toate acestea, după cum sugerează istoricii, numele Berlinului, dat în timpul colonizării pământurilor estice de către triburile germane, nu provine din cuvântul german Bär, ci de la termenul de origine slavă „berl”, care înseamnă mlaștină.

2. Ceasul cu cuc

Din Berlin traversăm Schwarzwald, faimoasa Pădure Neagră din sud-vestul landului Baden-Württemberg. Se spune că de aici, la mijlocul secolului al XVIII-lea, au început să se răspândească în întreaga lume ceasurile de perete cu cuc „Kuckucksuhr”. Astăzi, preţul unui astfel de ceas realizat aici depinde de calitatea lui și de materialul din care este realizat. Acesta poate varia de la 50 până la aproape 2.000 de euro.

3. Căsuţa cu termometru

Pe lângă ceasul cu cuc, meșteșugarii din Pădurea Neagră, dar și din alte regiuni ale Germaniei, cum ar fi Pădurea Turingiei, construiesc din lemn căsuţe meteorologice cu termometru „Wetterhäuschen”. Majoritatea modelelor sunt ieftine, însă mirosul tipic german al lemnului este la fel de puternic ca la ceasul de perete cu cuc. Cea mai ieftină casă costă 10 euro, dar există şi căsuţe mai scumpe care se vând şi la 250.

4. Pentru băutorii de bere şi vin

În privinţa berii germane, conţinutul acesteia (tipul băuturii) stabileşte de regulă forma vasului din care se bea. Ca suvenir se recomandă cumpărarea, de exemplu, a halbei bavareze de un litru „Maßkrug” din sticlă sau porţelan, cu capac sau fără, transparentă sau colorată. Iar pentru băutorii de vin – a paharului cu picior din sticlă verde, precum cel din fotografie, ţinut de Helmut Kohl, numit „Römer Weingläser”.

5. Gnomul de grădină

Potrivit unor estimări, Germania este locuită, în prezent, de circa 25 de milioane de gnomi de grădină. Iar „Gartenzwerg” este un locuitor frecvent al grădinilor burgheze, al caselor de vară și al peluzelor. Primii gnomi au apărut în jurul castelelor din epoca barocă, la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar răspândirea lor în masă – undeva la mijlocul secolului al XIX-lea. Acum puteţi cumpăra un gnom ca suvenir. Preţul unui astfel de simbol german se ridică la 20-30 de euro./ssirbu

www.dw.com – 2 ianuarie