România, pregătiri pentru un Brexit dur

România a început pregătirile pentru un Brexit fără acord. Un eveniment de informare destinat mediului de afaceri a avut loc la MAE. Se iau măsuri în privinţa controalelor vamale, iar firmele sunt avertizate că vor fi costuri suplimentare întrucât Marea Britanie devine stat terţ. Un Brexit fără acord are un mare potenţial de criză, a declarat şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Reporter: Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, avertizează că ieşirea Marii Britanii din Uniune fără acord nu reprezintă o chestiune abstractă, ci una care ne poate afecta. Nu am emoţii în privinţa modului în care România este pregătită, dar am emoţii legată de campania de informare – a spus ministrul Ciamba, care crede că Brexitul este un proces neobişnuit pentru Uniune, o lebădă neagră.
George Ciamba: Un apel lansat de către Guvernul României către mediul de afaceri din România de a începe sau a continua să se pregătească pentru orice posibil deznodământ.
Reporter: Vor fi reintroduse taxe vamale de 8% pentru importul de autovehicule, 19% pentru băuturi alcoolice şi 12% pentru peşte şi carne de miel, produse exportate de britanici către piaţa europeană. Şansele unei ieşiri fără acord cresc cu fiecare zi ce trece, ceea ce înseamnă potenţial mare de criză în multe sectoare, declară reprezentanta Comisiei Europene.
Angela Cristea: Am publicat 14 măsuri, „contingency measures”, măsuri de rezervă, măsuri imediate, care să evite această criză majoră în care totul s-ar bloca.
Reporter: Exporturile europene, implicit ale României, vor fi afectate de taxele vamale, de controalele veterinare şi de costurile de transport.
Daniel Lică, consilier superior în Ministerul Agriculturii: În cazul unui proces ‘No Deal’, practic exporturile de carne de pasăre şi vinuri vor fi cele mai afectate din cadrul structurii noastre de comerţ exterior.
Reporter: România a suplimentat personalul vamal cu 200 de posturi. Reprezentanţii Camerei de Comerţ fac apel la firme să precizeze cum percep efectele Brexitului şi anunţă lansarea unei platforme electronice de dialog între mediul de afaceri şi instituţii./csimion/gpodea

 

TVR 1 (12 februarie)