Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va consulta Parlamentul pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului

Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a lărgi aria de cuprindere a referendumului din 26 mai şi criticile aduse guvernării împart din nou clasa politică. În timp ce PSD răspunde preşedintelui că emiterea ordonanţelor de urgenţă reprezinta singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele venite de la Cotroceni, principalul partid din opoziţie, PNL, subliniază că puterea a făcut abuz de ordonanţe şi susţine referendumul pe care îl numeşte „o moţiune de cenzură a oamenilor cinstiţi”.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou guvernarea PSD și a precizat că o mare problemă o reprezintă felul în care se emit ordonanțele de urgență în zona justiției și a politicii penale, netransparent și fără consultări prealabile. În aceste condiții, șeful statului a anunțat că va consulta Parlamentul pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului.
Klaus Iohannis: Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care îl lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient și mai puternic. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanțe de urgență în aceste domenii: justiție, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaștem voința suverană a românilor.
Reporter: În replică, PSD spunea că așteaptă ca președinte să anunţe întrebarea pe care dorește să o adreseze la consultarea directă a cetățenilor. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu declara că șeful statului trebuie să înceteze cu avertismentele la adresa Parlamentului și Guvernului.
Cătălin Rădulescu: Chit că-l acoperă funcția prezidențială din Constituție cu imunitate, s-ar putea ca, la un moment dat, să nu o mai aibă. Deci nu este guvernul, nici cutiuța dânsului de valori, nici anexa Președinției și să lase astfel de amenințări că nu sunt constituționale, în primul rând.
Reporter: De cealaltă parte, PNL consideră că referendumul echivalează cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Liderul deputaților PNL Raluca Turcan: Partidul Național Liberal va susține inițiativa președintelui, așa cum a fost solidar în toată această perioadă cu cei care au fost înșelați, cu cei care au fost abuzați, cu cei care și-au văzut speranțele într-un destin cinstit în România și prosper din cauza celor din PSD și ALDE.
Reporter: Într-o discuție informală cu jurnaliștii, președintele României a spus că se va consulta și cu partidele politice pe tema referendumului din 26 mai, după ce săptămâna trecută a consultat societatea civilă pe acest subiect./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 aprilie