Revista presei internaţionale – 25 aprilie 2019

Afectat de tensiuni cu caracter economic dar și de rivalități politice înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, guvernul de coaliție din Italia a reușit să adopte, după mai multe ore de dezbatere, programul de creștere economică pe care îl promite de mai mult timp. Partenerii de coaliție Liga și Mișcarea de 5 stele s-au înțeles asupra unor măsuri precum stimulente pentru investiții și scutiri de taxe, scrie La Stampa dar subliniază că divergențele s-au văzut când a venit vorba de reducerea datoriilor Romei. Față de alte orașe, Liga a fost mai puțin generoasă când s-a pus problema micșorării datoriei capitalei italiene, condusă de Mișcarea de 5 Stele. Șeful Ligii, Matteo Salvini, a atacat administrația Romei, arătând că orașul „nu are nevoie de cadouri ci de o conducere eficientă”, mai scrie La Stampa.
Subiectul alegerilor pentru Parlamentul European este dezbătut și în presa britanică. The Times dezvăluie faptul că unul dintre candidații nou înființatului partid Change UK, Ali Sadjady, a fost nevoit să își retragă candidatura la doar câteva ore după ce și-a lansat campania din cauza unui comentariu negativ la adresa românilor pe care l-a postat pe Twitter: „Când aud că 70% din hoții de buzunare prinși (în metroul londonez) sunt români, asta mă cam face să doresc #Brexit”, a scris Sadjady în 2017.
Raportul elaborat în Statele Unite de procurorul special Robert Mueller privind o posibilă obstrucționare a justiției de către președintele Donald Trump continuă să stârnească ecouri în presa de peste ocean. „A obstrucționat Trump justiția?” se întreabă The New York Times. „Mueller nu a spus exact dar a lăsat urme către răspuns. Procurorul special nu a declarat daca acțiunile președintelui au fost încercări ilegale de a obstrucționa investigația” privind o posibilă implicare a Rusiei în alegerile americane. „Raportul său este însă o hartă detaliată către concluzii” scrie The New York Times și subliniază că, potrivit documentului, Donald Trump ar fi încercat să oprească ancheta, să îl demită pe procurorul însărcinat cu aceasta și să convingă persoane din anturaj să nu colaboreze cu justiția.
Cine pierde, cine câștigă de pe urma deciziei Statelor Unite de a nu prelungi derogările privind importul de petrol iranian? se întreabă publicația turcă Habertürk. Câștigă, în primul rând, America, țările OPEC și Rusia. Prețul barilului de petrol Brent se apropie de 80 de dolari iar principalii producători nu pot decât să se bucure. Dar sunt și țări afectate, precum Turcia și alte state din regiune care fac afaceri cu Iranul. Pe lângă aceste două mari categorii, Habertürk arată că se vor forma noi blocuri, anume cei care nu spun nimic despre decizia Statelor Unite, precum Rusia care se bucură de creșterea prețului, cei care caută soluții precum Uniunea Europeană și cei care reacționează, anunțând că vor continua relațiile comerciale cu Iranul în pofida sancțiunilor. The Washington Examiner citează responsabili americani care spun că statele din Golful Persic ostile Teheranului vor pompa cantități suplimentare de petrol ca să acopere pierderile provocate de excluderea Iranului de pe piață.
Presa internațională își face temele înaintea întâlnirii de astăzi dintre președintele rus și cel nord-coreean și încearcă să anticipeze subiectele care vor fi discutate. Le Figaro amintește că este primul summit al președinților Vladimir Putin și Kim Jong-un și că întâlnirea are loc la două luni după o reuniune SUA-Coreea de Nord la cel mai înalt nivel care nu a dat rezultate. La Vladivostok, Coreea de Nord încearcă să obțină sprijin diplomatic în negocierile cu SUA privind programul său nuclear și sprijin material pentru economia sa lovită de sancțiuni. Rusia se opune sancțiunilor vestice dar, la fel ca Beijingul, vrea ca Phenianul să își limiteze ambițiile nucleare. Putin ar urma să ofere un sprijin financiar modest pentru că Rusia nu dorește să sfideze pe față sancțiunile economice și consideră Coreea de Nord o investiție îndoielnică, comentează The Guardian. Înaintea vizitei, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, a declarat că toate eforturile internaționale care vizează rezolvarea problemei nucleare a Coreei de Nord merită sprijinite.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)