2019. június 24

Az Európai Unió román elnökségének utolsó hete

Már csak egy hét van az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Románia mandátumának lejártáig, de addig is, azaz péntekig folytatódik e mandátum keretében beütemezett események megszervezése. Az uniós ügyekre szakosodott parlamenti bizottságokból álló konferencia hétfői ülésszakán megvitatják a román EU-elnökség alatt elért eredeményeket, valamint számos olyan témát, amely a jelenlegi európai helyzetben hatással van a tagállamok gazdaságaira, mint amilyen például az Európai Unió nemzetközi kereskedelmi kapcsolatainak perspektivái, az EU és Nagy-Britannia közötti viszony a jövőben, szemelőtt tartva a Brexit-et, az egységes piac kialakitása, a tehnológia fejlődése és az innovációra épülő gazdaság társadalmi hatása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Nagy károkat okoztak az áradások Romániában

Országszerte 72 településen okoztak károkat az erős esőzések nyomán keletkezett áradások. Az utóbbi 24 órában több mint száz lakost lakoltattak ki elővigyázatosságból és csaknem ötvenet kellett menteni a házaikat elöntő víz  miatt, közölte hétfőn a  katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU). A tűzoltókat 65 lakóházhoz és 78 gazdasági épülethez hívták kiszivattyúzni a vizet. A viharos szél több mint félszáz fát döntött az utakra, parkoló autókra, villanyvezetékekre. A meteorológiai szolgálat hétfőn újabb sárga és narancssárga figyelmeztetéseket adott ki több délnyugati megyére, ahol heves zivatarokra, jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége a hegyvidéken a 70 millimétert is meghaladhatja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Teljesen modernizálják a bukaresti Északi Pályaudvart

Európai alapokból modernizálják a bukaresti Északi Pályaudvart. A befektetések első szakaszában több mint 90 millió eurót forditanak e célra.A peronok és a vasútvonalak felújitására hamarosan meghirdetik a közbeszerzési eljárást.A munkálatok két évet vesznek igénybe, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Constantin Axinia, a román vasúti infrastruktúra karbantartásáért és fejlesztéséért felelős részleg igazgatója. „A munkálatok lebonyolitására két lehetőségünk van: az egyik szerint nem állitjuk le a forgalmat és ezzel párházamosan dolgozunk, illetve az Északi Pályaudvarról a Basarab Pályaudvarra költöztejük át az összes vonatjáratot”, tájákoztatott Constantin Axinia. Az Északi Pályaudvart 1982-ben avatták fel és adták át a forgalomnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Újabb Ikea-áruház nyilt meg Bukarestben

Bútorokat és lakberendezési kiegészitőket gyártó svéd vállalat megnyitotta másodok áruházát Bukarestben, s ezáltal 600 új munkahelyet hozott létre.A svédek 90 millió eurót fektettek be az új üzlet megnyitásáért, amely a vállalat legnagyobb áruháza Dél-Kelet-Európában. A több mint 37 ezer négyzetméter nettó alapterületű áruház mintegy 10 ezer termékkel várja a vásárlókat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)