INTELLINEWS.COM (Germania/internațional), 5 iulie 2019 – Din buget „lipsesc 7 miliarde de lei [1,5 miliarde euro sau 0,7% din PIB], pe care guvernul va trebui să-i găsească pentru a acoperi deficitul”, a anunțat pe 3 iulie ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici la o întrunire a conducerii Partidului Social Democrat (PSD) de guvernare, citat de Agerpres.

Prima revizuire bugetară a anului va avea loc pe 31 iulie. Teodorovici trebuie să vină cu o analiză a execuției bugetare și cu o listă de propuneri de măsuri pentru a se respecta pragul de deficit de 3% din PIB până la finalul anului, au declarat surse pentru Agerpres. Execuția bugetară pentru prima jumătate a anului va fi dezvăluită tot în jur de 31 iulie.

Guvernul ia în calcul măsuri agresive pentru a preveni derapajele fiscale, afirmă sursele.

Impozitarea progresivă a pensiilor publice se pare că ar fi luată în calcul pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Alte măsuri examinate sunt eliminarea programelor sociale ineficiente și restructurarea unor agenții de stat.

Deficitul bugetar a crescut cu 80% în ianuarie-mai, de la an la an, când a depășit 1,4% din PIB-ul prevăzut pentru întregul an, conform datelor oficiale ale ministerului.

Deficitul general al guvernului se estimează că va crește și mai mult, la 3,5% din PIB în 2019, pentru a atinge 4,7% din PIB în 2020, conform celor mai noi prognoze ale Comisiei Europene.

Principalul motor al acestei deteriorări prognozate îl constituie cheltuielile cu pensiile pentru bătrâni, mărite de efectul pe întregul an al unei măriri cu 15% a punctului de pensie în septembrie 2019, plus o nouă mărire de 40% în septembrie 2020.

Articol de Iulian Ernst (București)

Traducere: Andrei Suba