Procuratura italiană cercetează o eventuală finanţare ilegală a Ligii Nordului de către firme ruseşti

 

Joi a depus jurământul noul guvern italian bazat pe coaliţia dintre Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Partidul Democrat (PD). Aceasta înseamnă că Matteo Salvini, cel mai popular politician italian, preşedintele Ligii Nordului împreună cu partidul său se află începând de astăzi în opoziţie. Salvini se confruntă însă şi cu alte probleme. Chiar din vara acestui an, în presa italiană a apărut o înregistrare audio, în care un colaborator apropiat al fostului viceprim-ministru, Gianluca Savoini împreuă cu alte două persoane italiene au purtat tratative cu trei persoane de naţionalitate rusă. Subiectul discuţiilor a fost modalitatea finanţării ilegale a partidului lui Salvini înainte de alegerile europarlamentare din luna mai 2019, sub masca unei afaceri cu ţiţei (transcriptul în limba engleză al discuţiilor a apărut în publicaţia americană BuzzFeed). Trebuie menționat că Savoini este preşedintele organizaţiei filoruse Lombardia-Rusia şi colaborează strâns cu Liga Nordului. Până la acest moment identitatea ruşilor nu a fost cunoscută, însă acum, pe baza înregistrărilor doi dintre aceștia, au devenit cunoscuţi.

Discuţiile au avut loc la data de 18 octombrie la Moscova, în Hotelul Metropol. Înainte de această întâlnire Savoini a fost prezent de cel puţin trei ori la Moscova în cursul anului 2018. Acum BuzzFeed împreună cu alte două portaluri, pe baza analizei vocii, au reuşit să-i identifice pe doi dintre cei trei ruşi cu care a discutat omul lui Salvini. Aceştia după toate probabilităţile sunt Andrey Yuryevici Kharchenko şi Ilya Andreevich Yakunin. Atât Kharchenko, cât şi Yakunin au legături strânse cu Aleksandr Dughin şi cu Vladimir Nikolaevici Plighin. Dughin este un ideolog antiliberal cam excentric, dar influent în Rusia, iar Plighin este un membru influent al partidului condus de Vladimir Putin, Rusia Unită. De altfel acesta este cunoscut ca un apropiat al preşedintelui rus. BuzzFeed menţionează că Savoini s-a întâlnit cu Dughin cu o zi înainte de întrevederea din Hotelul Metropol. Yakunin a fost managerul unei firme petroliere al cărei principal acţionar a fost o firmă controlată de Plighin. Despre Kharchenko presa rusă scrie că lucrează pentru organizaţia de extremă dreaptă Mişcarea Internaţională Eurasia, condusă de Dughin, deşi despre această colaborare nu s-au găsit date oficiale. Potrivit lui Kharchenko motivul este că publicaţiile lui sunt semnate cu pseudonime. Cert este însă că Kharchenko a apărut în public în repetate rânduri alături de Dughin, care a fost coordonatorul tezei sale de doctorat despre efectul distructiv al globalizării, a telefoanelor mobile şi a selfie-urilor.

Dintre cei enumeraţi, doar Plighin a acceptat să dea o declaraţie pentru BuzzFeed, în care acesta a negat că ar avea vreo legătură cu ruşii care vorbesc în amintitele înregistrări.

În Italia s-a declanşat o cercetare penală în acest caz. Procurorul şef din Milano – care lucrează la acest dosar – doreşte să afle dacă Liga Nordului a beneficiat sau nu de finanţări ilegale, însă Salvini încă nu a fost audiat în acest caz.

Székely Ervin, Rador