MAGYAR HÍRLAP: „Milioane gândesc în România asemeni ultraşilor care îi hulesc pe maghiari”

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 10 septembrie 2019 – Milioane gândesc în România intr-un mod similar cu cel al ultraşilor români care îi hulesc pe maghiari, iar cei din jur tolerează acest lucru – a afirmat într-un interviu apărut marţi, antrenorul de fotbal László Bölöni, fost căpitan al echipei naţionale.

Interviul acordat cotidianului „Adevărul” de către antrenorul de 66 de ani născut la Târgu Mureş a fost reluat de portalul maszol.ro. Actualul antrenor al echipei Royal Antwerp a fost întrebat despre manifestările antimaghiare de la întâlnirea cu selecţionata Spaniei şi Maltei.

„Sunt maghiar. Aş întreba şi eu la rândul meu: cu ce am greşit?” – a pus întrebarea Bölöni care a îmbrăcat ca jucător de 102 ori tricoul echipei naţionale a României.

În opinia sa principalul motiv al atitudinii ultraşilor îl constituie lipsa educaţiei. A povestit că, de exemplu, cel mai bun prieten al său este român şi îl vizitează ori de câte ori se află la Târgu Mureş. „Ce ar fi dacă şi acest prieten al meu ar începe să strige la un meci afară cu ungurii din ţară? O mare tâmpenie! Nu pot să înţeleg” – a afirmat furios antrenorul care a lucrat înainte, între altele, în Portugalia şi Franţa.

„Când mă confrunt cu asemenea lucruri, când văd că la meciul împotriva Spaniei şi Maltei se scandează împotriva maghiarilor, înţeleg de ce suntem consideraţi ţiganii Europei. Subliniez că nu am nicio problemă cu ţiganii, ştiţi la ce m-am referit” – a adăugat antrenorul.

Bölöni a mai spus că manifestările similare antimaghiare nu îi caracterizează doar pe ultraşi, ci sunt proprii şi unui important  segment al societăţii române: „Consider drept o atitudine dramatică faptul că în România există milioane care se poartă astfel. Iar cei din jur tolerează această atitudine. O realitate tristă.”.(MH)

Traducerea: Imola Stănescu