Sistemele Patriot pentru România, în testele finale

Cel mai performant sistem antirachetă pe care îl va avea Armata României este aproape gata, iar anul viitor urmează să ajungă în țară. Vorbim despre sistemul Patriot, cel pentru care Guvernul României a deblocat luna trecută plata în avans a 2 miliarde de lei. Primul sistem de rachetă de coastă a fost produs peste ocean și este în testele finale. În fabrică a ajuns și echipa Antenei 3, care a vorbit cu oficialii americani despre cel mai scump program de înzestrare al Ministerului Apărării.
Reporter: Lansarea rachetelor Patriot a marcat o premieră pentru țara noastră. Radarul, una dintre componentele principale, este în testele finale.
Reporter: Acesta este primul radar al primului sistem Patriot care urmează să ajungă la noi în țară. Este de ultimă generație – spun experții americani de aici, din Massachusetts, locul unde se fabrică. Pe o rază de 100 de kilometri acest radar poate găsi, identifica, clasifica și urmări simultan peste 100 de ținte.
Reporter: Un sistem pe care, la ora actuală, îl mai are atât de dezvoltat doar Armata Statelor Unite – spun oficiali americani.
Brian Wigton, director Business Development companie americană: Patriot poate lucra concomitent cu alte sisteme de apărare. Are capabilități în ceea ce privește o largă paletă de posibile amenințări. Poate combate rachete balistice tactice, dar și asupra a ceea ce noi numim amenințări aeriene (ABT), adică rachete de croazieră, aeroplane, drone și elicoptere.
Reporter: Militarii noștri deja au început să se antreneze pentru a putea opera pe acest sistem de apărare. Anul acesta, 54 de militari au fost instruiți, iar alți 20 urmează să plece anul viitor în Statele Unite pentru a urma cursurile.
Joe Deantona, vicepreședintele companiei producătoare: Militarii români trec prin aceeași pregătire ca militarii Statelor Unite sau ca a altor millitari din lume care operează pe sistemele Patriot. Au clase intense de instructaj, dar și antrenamente pe echipamentele pe care urmează să lucreze.
Reporter: Americanii au căutat soluții și în fabricile din România, astfel încât anumite piese de mentenanță să poată fi produse chiar în țară, iar românii să devină producători pentru celelalte 17 state care dețin acest sistem, printre ele Germania, Grecia, Israel, Japonia și Suedia. Un astfel de contract a fost semnat deja cu o companie din Bacău.
Joe Deantona, vicepreședinte companiei producătoare: Compania lucrează cu industria din România pentru a găsi acele capabilități care să poată fi susținute din țară. România are o parte importantă din ceea ce înseamnă mentenanța sistemelor Patriot.
Reporter: Primul sistem urmează să ajungă în țară anul viitor. Ministrul apărării naționale a anunțat luna trecută că Guvernul a deblocat în avans 2 milioane de lei pentru programul rachetelor de coastă.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: Elemente componente deja au ajuns. Integrarea lor în primul sistem se va face în prima parte a anului viitor. Ca atare, nu am niciun fel de problemă de întârziere. Ca să nu pierdem acei bani și să nu punem presiune pe bugetul de anul viitor, am dus banii aceștia în linia de finanțare a sistemelor Patriot.
Reporter: În noiembrie 2017, Bucureștiul a trimis o scrisoare de ofertă și acceptare pentru a deschide calea pentru achiziționarea sistemului, în cadrul unui contract în valoare de până la 3,9 miliarde de dolari. În schimbul acestor bani, România va primi șapte sisteme de apărare împotriva rachetelor și avioanelor./eradu/atataru

ANTENA 3 – 2 decembrie