Poziţia României la summitul NATO de la Londra

Poziţia României la summitul NATO de la Londra va fi prezentată de președintele Klaus Iohannis după cum transmite corespondenta noastră Alina Stănuță.

Reporter: În cadrul întâlnirii cu liderii NATO, președintele Klaus Iohannis va expune evaluările naționale cu privire la evoluțiile de securitate la nivel regional și global și va reitera importanța Mării Negre pentru NATO, flancul estic și România.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis va evidenția faptul că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru apărare. În cadrul reuniunii de astăzi, șeful statului va participa și la un dejun alături de președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și alți șefi de stat din Europa, tocmai acele state care alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, printre care Bulgaria, Grecia, Marea Britanie sau Polonia.

O temă centrală a reuniunii de la Londra este această partajare echitabilă a responsabilităților, în condițiile în care doar nouă state din 29 au alocat minimum 2% din PIB pentru apărare. Alte teme ale reuniunii de astăzi vizează consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare, modernizarea Alianței Nord-Atlantice, consolidarea cooperării NATO cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, China și problematica 5G reprezintă o temă de interes particular pentru Statele Unite ale Americii, miza fiind stabilirea unei abordări comune a NATO față de China. Aseară, președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa Carmen Iohannis, a participat la recepția de la Palatul Buckingham oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cu acest prilej, șeful statului român a avut o discuție cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump; şi tot aseară, cei 29 de lideri ai NATO au participat la recepția oferită de premierul Boris Johnson în Downing Street 10./apuscasu/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie