Liberalii urmează să înceapă astăzi negocieri cu celelalte partide parlamentare cu scopul de a contura o majoritate care să susţină, la învestitură, Cabinetul premierului desemnat Florin Cîţu. Deocamdată nu a fost anunţat niciun calendar al discuţiilor, iar multe formaţiuni consideră că vor fi negocieri doar de formă, programate de premierul desemnat după ce a trimis în Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare.
Reporter: Cătălin Purcaru – Premierul desemnat își dorește un calendar accelerat astfel încât audierile în comisiile de specialitate și chiar votul pentru învestirea guvernului să se finalizeze în această săptămână.
Florin Cîţu: Sper că PSD nu va tergiversa și de această dată calendarul, sper să avem cât mai rapid audierile miniștrilor și votul în Parlament, pentru că este nevoie în acest moment.
Reporter: Social-democrații îl critică însă pe premierul desemnat că vrea să înceapă negocierile după ce a stabilit lista de miniștri și susțin că liberalii nu renunță la ideea organizării alegerilor anticipate.
Lucian Romașcanu, senator PSD: Sperăm că PNL îşi va vota propriul guvern. Sperăm că propunerea făcută de preşedinte este una responsabilă, care să respecte decizia CCR în sensul asigurării unei majorităţi.
Reporter: USR va lua o decizie privind susținerea noului executiv în funcție de modul în care vor evolua negocierile, de audierile din comisia parlamentară și de susținerea pentru obiective, precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin. UDMR este deschis dialogului, dar atrage atenția că orice negociere ulterioară prezentării listei de miniștri și a programului de guvernare are șanse minime de reușită. Alianța Liberalilor și Democraților consideră că PNL a prezentat lista de miniștri cu scopul ca noul cabinet să fie respins în Parlament, iar Partidul Mișcarea Populară consideră că un guvern minoritar PNL are șanse mici să fie învestit
Realizator: Potrivit regulamentului şedinţelor comune de vinerea trecută, de când a primit programul şi lista Cabinetului, Parlamentul are la dispoziţie 15 zile pentru a acorda sau nu votul de învestitură. Liberalii speră ca şedinţa comună să aibă loc în cel mult o săptămână./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 martie)