Revista presei internaţionale, 13 martie 2020

Pandemia de coronavirus este „controlabilă”, a afirmat joi șeful Organizației Mondiale a Sănătății, insistând totodată că „este nevoie de o supraveghere serioasă pentru a găsi, a izola și a trata fiecare caz, astfel încât să întrerupem lanțul de transmisie” notează La Libre Belgique. O altă veste liniştitoare vine din China, unde cel mai cunoscut şi experimentat epidemiolog, care a ajutat la stoparea epidemiei de SARS din 2003, susţine că epidemia de coronavirus s-ar putea încheia până în luna iunie dacă toate ţările vor lua măsuri pozitive, notează New York Post. În Europa, ţările iau rând pe rând măsuri tot mai stricte. Republica Cehă declară starea de urgenţă pentru 30 de zile, închizând graniţele pentru cetăţenii care vin din 15 ţări şi interzicând evenimentele publice, anunţă Prague Morning. Slovacia şi-a închis de asemenea graniţele pentru nerezidenţi, potrivit Bloomberg, în timp ce Polonia consideră că este prea devreme pentru o asemenea măsură, dar amână alegerile prezidenţiale programate pentru luna mai, scrie Reuters. Marea Britanie se pregăteşte, la rândul ei, să intre în următoarea etapă a acţiunilor împotriva coronavirusului, prin instituirea de măsuri de „distanţare socială”, după ce speranţele evitării unei epidemii totale au scăzut, anunţă Business Insider. Şi în Germania, unde guvernul încă nu a luat măsuri atât de drastice, deşi are cele mai multe cazuri de coronavirus după Italia, Franţa şi Spania, viaţă publică începe să se restrângă, observă Deutsche Welle, notând totodată recomandările experţilor de a reduce şi mai mult activităţile publice pentru a se reuşi o încetinire a răspândirii virusului.
Interdicţiile în privinţa circulaţiei persoanelor generează noi tensiuni între Statele Unite şi Europa. În timp ce, preşedintele american anulează zborurile dinspre Bătrânul Continent, criticând Europa că a reacţionat lent la epidemie, după cum remarcă agenţia italiană Ansa, Uniunea Europeană dezaprobă caracterul unilateral al deciziei lui Trump, replicându-i că este vorba de „o criză mondială, care nu se limitează la un singur continent și de aceea necesită cooperare”, notează La Libre Belgique. The Guardian consideră că discursul rostit miercuri seara de preşedintele Trump generează un sentiment de nelinişte pentru că deşi coronavirusul se află deja în America şi se răspândeşte, Donald Trump „s-a învârtit în jurul necesităţii de a rezista în faţa invaziei străinilor”, adoptând „obişnuitul său naţionalism de genul «Noi contra lor»”. Între timp „America se închide” şi ea, după cum constată Politico, întrebându-se „până când?”. Răspunsul la această întrebare îi preocupă în mod deosebit pe economişti care văd „cum coronavirusul îngenunchează economia mondială”, după cum avertizează La Tribune. „Putem opri o recesiune provocată de coronavirus?” se întreabă New York Times care conchide că deşi există modalităţi de evitare a unei crize economice majore, ele vor fi greu de aplicat în contextul actualelor tensiuni globale. Între timp, guvernele pregătesc pachete de măsuri pentru susţinerea economiilor naţionale. Astfel, premierul italian garantează că „nimeni nu-şi va pierde locul de muncă” în sectoarele închise momentan şi promite „ajutoare pentru companii şi lucrătorii care desfășoară activități independente”. În Bulgaria, premierul Boiko Borisov subliniază că este vorba „de un fel de război” de lungă durată şi că „cel mai periculos lucru într-o astfel de panică e distrugerea economiei”, notează Mediapool.
În România, „partidul de guvernământ a abandonat pe neaşteptate încercarea de a declanşa alegeri anticipate” observă Bloomberg, după ce „premierul desemnat a renunţat la nominalizare”, după cum titrează Reuters. „România: premierul desemnat se retrage în plină criză a coronavirusului” este şi titlul Agenţiei France-Presse, care comentează că „premierul liberal desemnat să conducă România s-a retras joi, cu câteva ore înaintea votului de încredere din Parlament, prelungind impasul politic din ţara guvernată de o echipă interimară, în plină criză a coronavirusului”.

Carolina Ciulu