HÍR TV: Szíjjártó: “Preşedintele României să manifeste mai mult respect faţă de maghiari!

Ministrul de externe ungar i-a cerut lui Klaus Iohannis, preşedintele României, să acorde mai mult respect maghiarilor. Partidul de guvernământ din Ungaria a emis un comunicat în care condamnă cu hotărâre declaraţia antimaghiară a preşedintelui român Klaus Iohannis şi se aşteaptă ca Iohannis să-şi ceară scuze.

Într-o postare video pe facebook, miercuri, Péter Szíjjártó a reacţionat la discursul televizat al lui Klaus Iohannis, în care preşedintele şi-a exprimat opinia pe marginea faptului că recent Camera Deputaţilor din România a adoptat tacit proiectul de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Iohannis afirmase că partidul cel mai mare din legislativ “luptă să dea Transilvania ungurilor”. Salutându-l în limba maghiară pe preşedintele PSD, Klaus Iohannis i-a pus întrebarea: oare ce i-a promis premierul ungar în schimbul înţelegerii? Premierul a apreciat că declaraţia preşedintelui român este “evident necivilizată şi se pretează la instigarea la ură”. Klaus Iohannis ar trebui să înţeleagă faptul că majoritatea covârşitoare a maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc i-a acordat votul la alegerile prezidenţiale – a afirmat premierul ungar.

Politicianul a subliniat că “Ungaria este interesată în întreţinerea de relaţii bune cu România, deoarece cele două ţări se află într-o relaţie reciprocă de parteneriat economic şi este şi în interesul maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc să existe o relaţie normală între cele două ţări. Însă în ultimele zile reprezentanţii statului român au făcut pe rând declaraţii care îngreunează menţinerea relaţiilor de bună vecinătate”.

La rândul său Fidesz a emis un comunicat în care a menţionat: zilele trecute reprezentanţi ai statului român au lansat mai multe atacuri împotriva maghiarilor, iar miercuri “primul om al României iese pe timp de pericol şi instigă împotriva maghiarilor, a UDMR, a Ungariei şi a lui Viktor Orbán”.

Fidesz este interesat în existenţa unor relaţii bune cu România şi este deschis pentru colaborare, deoarece “în această situaţie grea suntem şi mai mult dependenţi unii de alţii”.(MTI)

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szijjarto-adjon-tobb-tiszteletet-a-magyaroknak-romania-elnoke-2500288

Traducerea: Imola Stănescu

HÍR TV (Ungaria), 29 aprilie 2020