ANSA: Colectiv, documentarul românesc despre corupție în cursa pentru premiile Oscar

De la debutul mondial în 2019, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Collective (Colectiv), documentarul lui Alexander Nanau care urmăreşte, cu ritmul unui thriller, o echipă de jurnaliști din România care anchetează un scandal național, se poate lăuda cu un parcurs triumfal. Filmul de non-ficțiune, care pe 18 februarie a ajuns pe platforma IWonderfull, a câștigat diferite premii la festivaluri internaționale în 2020, inclusiv premiul pentru cel mai bun documentar european la EFA.

Pelicula a fost desemnată să reprezinte România în competiţia pentru cel mai bun film internațional și are șanse excelente de nominalizare după ce, pe 9 februarie a trecut de primul pas și fost admisă pe short list, atât pentru cel mai bun film străin, cât și pentru cel mai bun documentar.

Între timp, i-a cucerit pe criticii din SUA (are 99% recenzii pozitive pe Rotten Tomatoes): Boston Society of Film Critics, San Francisco Bay Area Film Critics Circle și St. Louis Film Critics Association l-au premiat ca cel mai bun documentar, în timp ce Societatea Națională a Criticilor de Film l-a desemnat cel mai bun film străin. În centrul peliculei se află evenimentele care au avut loc în octombrie 2015, când, la Clubul Colectiv din București , în timpul unui concert, a izbucnit un incendiu grav care a provocat 27 de decese și 180 de răniți, din care alte 33 de persoane vor muri în spitale în zilele şi în săptămânile următoare. O tragedie națională provocată de o rețea de corupție, incompetență și tăcere în societatea și politica românească (din cauza scandalului, ministrul sănătății a fost obligat să demisioneze) care este deconspirată de o echipă de jurnaliști de investigație condusă de Cătălin Tolontan.

Extraordinara lor muncă de investigație a fost urmărită pas cu pas de Alexander Nanau, care la începutul anului 2021 a refuzat Medalia pentru Merit Cultural acordată de președintele român Klaus Iohannis: un gest de protest al regizorului împotriva lipsei de sprijin pentru industria cinematografică a țării afectată de către pandemie. „Mi s-a părut că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv privea întreaga națiune – a explicat cineastul româno-german. Ne dăm seama că corupția nu este doar o chestiune care ţine de bani, ci poate ucide. Cătălin investiga ceea ce se întâmpla în spitale, unde arsurile nu puteau fi tratate, iar multe dintre structuri erau contaminate cu infecții bacteriene, care au devenit letale pentru unii pacienți și eu vroiam să filmez ceea ce descoperea el”. La început, însă, „Cătălin nu avea încredere în mine, a crezut că fac parte din serviciile secrete şi că vreau să-l spionez”. Printre protagoniștii filmului de non-ficțiune se află şi Camela Roiu, anestezistă, una dintre primele persoane care au dezvăluit ceea se întâmpla în spitale; Tedy Ursuleanu, unul dintre supraviețuitorii incendiului, care  poartă şi semnele acestuia, și Narcis Hogea, tatăl uneia dintre victimele care au murit în spital.

De fapt, în primele săptămâni am fost aproape ostili ideii documentarului – a spus Tolontan -. Apoi am lucrat timp de un an cu Alexander și aveam nevoie să vorbim. Nu suntem supereroi, suntem jurnaliști care muncim din greu. În țară, o parte din presă este influenţată de guvern, iar alta, cea prezentată în film, este mai liberă„.

https://www.ansa.it/sito/notizie/cultura/cinema/2021/02/13/collective-docu-romeno-su-corruzione-in-corsa-oscar_4855a011-1278-4316-

Traducerea Cătălina Păunel

ANSA: (Italia), 13 februarie 2021