Revista presei internaţionale – 15 februarie

În lupta neîncetată cu noul coronavirus, Uniunea Europeană va accelera procedura de autorizare a vaccinurilor ameliorate pentru a răspunde noilor tulpini ale coronavirusului, a anunţat comisarul pentru sanătate, Stella Kyriakides, informează Politico. „Am analizat împreună cu Agenţia Europeană a Medicamentului procedura şi am decis că, de acum înainte, un vaccin ameliorat de un producător pentru a lupta contra noilor tulpini, pe baza unui vaccin deja existent şi certificat, nu va mai avea nevoie să treacă prin toate etapele de autorizare”, a declarat comisarul european pentru cotidianul german Augsburger Allgemeine. În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a speficiat că executivul său dorește ca 70 la sută din populația blocului comunitar să fie vaccinată până la 21 septembrie, o nouă dată-țintă, după ce inițial obiectivul fusese mai vag, vara sau finalul verii, scrie EUObserver. În Europa de Est, șapte națiuni, incluzând Rusia, Polonia, Republica Cehă, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au administrat aproximativ 4,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, potrivit datelor compilate de Reuters. Totodată, media zilnică a cazurilor noi în regiune a scăzut cu aproximativ 31% în ultimele 30 de zile, comparativ cu precedentele 30 de zile, potrivit analizei Reuters. Lumea se pregătește pentru perspectiva potrivit căreia Covid-19 ar putea rămâne printre noi, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citat de 20 Minutes. Totuși, este posibil ca, la un moment dat, virusul să se stabilizeze și să putem folosi un vaccin pentru o lungă perioadă de timp, a punctat conducerea agenției sanitare europene cu sediul la Stockholm, completează ziarul francez.
În SUA, fostul președinte Donald Trump a scăpat de verdictul de vinovăţie, la finalul unui proces istoric în faţa Senatului american, acuzat fiind pentru rolul său în violenţele din 6 ianuarie de la Capitoliu, notează revista Time. Este a doua achitare a lui Donald Trump, în tot atâtea procese de destituire, un caz unic în istoria Statelor Unite, subliniază The Washington Times. În prima sa reacţie după verdict, fostul preşedinte a făcut anunţuri pentru viitor, declarându-se nerăbdător să continue „incredibila aventură pentru măreţia Americii”, citează La Libre Belgique. La rândul său, preşedintele Joe Biden a declarat că, în ciuda achitării lui Donald Trump în procesul de destitutire, fondul acuzaţiei nu este contestat, iar atacul împotriva Capitoliului evidenţiază o democraţie fragilă, adaugă Newsweek.
Înapoi în Europa, la aproape două luni după acordul smuls la Bruxelles pentru instituirea unui regim de sancţiuni financiare în caz de încălcări ale statului de drept, derivele continuă în Ungaria şi Polonia, constată Le Monde, criticând faptul că un recul al pluralismului media la Budapesta şi la Varşovia se face în faţa ochilor unei Uniuni Europene în mare măsură neputincioase. Totuși, în ambele ţări, Viktor Orban şi Jaroslaw Kaczynski dau asigurări că politica lor urmăreşte să reechilibreze tratamentul media, menționează ziarul francez. În acest peisaj îngrijorător, Internetul rămâne încă, pentru moment, un spaţiu al libertăţii, care trebuie păstrat imperativ, conchide Le Monde.
În Asia, China a interzis transmisia postului BBC World News pe teritoriul țării, a anunțat săptămâna trecută autoritatea chineză de reglementare în domeniul audiovizualului, anunță presa internațională. Furios că Londra a retras anterior licenţa de difuzare televiziunii publice chineze, Beijingul pare decis să răspundă cu legea talionului, opinează CNN. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a considerat îngrijorător faptul că activitatea mass-media a fost restricționată în interiorul Chinei, în timp ce liderii de la Beijing folosesc entități media libere și deschise în străinătate, pentru a promova dezinformarea, reține ABC News. Price a cerut guvernului chinez să permită populației sale accesul gratuit la mass-media și la internet, adaugă ABC News. Decizia chineză este un nou semn al degradării relaţiilor dintre Londra şi Beijing, care s-au prăbuşit în special din cauza impunerii noii legi chineze privind securitatea în Hong Kong şi a unei reprimări mai mari a disidenţilor, subliniază The Guardian. Aceste noi sancţiuni dintre Beijing şi Londra ar putea complica şi viaţa jurnaliştilor britanici în China, se teme The New York Times. Reacţia chineză arată cum mijloacele mass-media sunt din ce în ce mai prinse în vârtejul deteriorării relaţiilor dintre China şi Occident, conchide The Wall Street Journal.

RADOR – Cristina Zaharia