Revista presei internaţionale, 5 iunie 2020

Preocupate în ultima vreme mai ales de pandemia datorată noului coronavirus, ziarele străine au găsit totuși nu doar timp, ci și spațiu ca să poată transmite cât mai multe vești din lumea întreagă.

Considerată drept sursă a pandemiei legate de noul coronavirus, China se confruntă acum și cu probleme de ordin politic. “Neținând cont de interdicțiile guvernului de la Beijing, mii de oameni din Hong Kong s-au adunat în cursul zilei de ieri ca să comemoreze tragicele evenimente petrecute în Piața Tienanmen din Beijing, în 1989 “, relatează South China Morning Post, principalul cotidian independent de pe insulă. Același ziar subulniază că “Hong Kong-ul a fost singurul teritoriu chinez unde s-au comemorat acele evenimente “, iar “autoritățile au mobilizat pe străzi peste 3000 de oameni ai forțolor de intervanție“. Pe de ală parte, oficiosul guvernului chinez, ziarul China People’s Daily, dă asigurări că “recenta lesislație specială referitoare la Hong Hong, pe tema unor drepturi și libertăți ale localnicilor, îi vizează doar pe cei care se fac vinovați de diverse delicte și care pun în pericol securitatea națională “. În același ziar însă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe dorește să sublinieze că “legea cu privire la Hong Kong este o problemă internă a Chinei, în care nicio țară străină nu are dreptul să intervină“.

“Calm relativ în marile orașe “, titrează cotidianul american The Wall Stret Journal, referindu-se la gravele incidente semnalate după decesul lui George Floyd, americanul de culoare omorât de poliția americană. Același ziar menționează că “orașul Minneapolis, locul unde a avut loc incidentul, s-a pregătit pentru prima veghe organizată în memoria lui Floyd “. Un alt ziar american, USA Today, afirmă că, potrivit sondajelor, “americanii dezaprobă reacția președintelui Trump la moartea lui Floyd și la demonstrațiile de protest și violențele care au urmat“. Referindu-se la aceleași evenimente, cotidianul american The New York Times avertizează că “protestele nu încetează până când nu va înceta și brutalitatea poliției “ și că, în America, “protestul este un gest patriotic“, iar președintele “Trump apelează la armată ca să-și dovedească bărbăția“.

Deși afectată de protestele Vestelor Galbene și de criza coronvirusului, scena politică din Franța dă în schimb dovadă de stabilitate. Din revista franceză L’Express aflăm că, potrivit unui sondaj, 65% dintre persoanele intervievate ar dori o remaniere guvernamentală, dar cu păstrarea actualului premier, Edouard Philippe“. Referindu-se tot la scena politică, un alt ziar francez, Le Figaro, scrie pe de altă parte că “ “președintele Emmanuel Macron vrea să se reinventeze însă fără să se renege”. Dar, cum turul doi al alegerilor locale se apropie, ziarul Le Monde titrează: “Tensiuni atât la dreapta, cât și la stânga“.

După cum era de așteptat, criza creată de noul coronavirus nu putea fi neglijată de presa internațională, dar, în afara cifrelor legate de decese, de vindecări sau de noi cazuri semnalate, ziarele vorbesc și despre eforturile de redresare depuse în diverse țări. De exemplu, potrivit ziarului italian Corriere della Sera, premierul Italiei, Giuseppe Conte, se plânge că “fondurile de redresare acordate de Uniunea Europeană nu pot fi accesate și cheltuite imediat”. El avertizează însă și că “banii nu reprezintă un mic tezaur al guvernului “. Mai critic, un alt cotidian Italian, Il Giornale, titrează: “Dle prim ministru, din partea dumneavoastră, numai cuvinte”, după care afirmă că „așa i-a păcălit el pe italieni” și continuă : „E bine ca în primele zile să se spună că totul va fi bine, dar, când se vede că lipsesc banii și că ajutoarele promise nu mai vin, atunci se schimbă muzica”.

În schimb, în Marea Britanie, pe lângă neajunsurile create de noul coronavirs, problema celebrului Brexit rămâne în suspensie. “Liderii din UE vor interveni în tratativele pe tema Brexitului începând din luna septembrie“, titrează cotidianul britanic The Guardian. Dar un alt ziar britanic, Financial Times, estimează că “actuala criză creată de Covid-19 ar putea masca efectele unui Brexit fără acord“. Iar comentariul ambiguu al unui oficial, citat de același ziar, ne lămurește: “Cred că este corect să spunem că nu ne așteptam la mari progrese, iar aștept[rile noastre nu s-au dovedit prea greșite”./adanga/dsirbu

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR