Expert ungar – Pentru Ungaria ar fi bine dacă Andrzej Duda ar rămâne în continuare președintele Poloniei

Pentru Ungaria ar fi bine dacă candidatul formațiunii de guvernământ „Dreptate și Justiție” (PiS), Andrzej Duda, ar rămâne în continaure președintele Poloniei – a declarat duminică pentru televiziunea publică ungară M1 analistul principal al Institutului Secolul XXI din Ungaria. Potrivit lui Dániel Deák, câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul de stânga, liberal, ar avea consecințe serioase în viața politică internă a Poloniei. Pentru Ungaria ar fi bine dacă s-ar menține stabilitatea în Polonia realizată de Andrzej Duda și de PiS. Ceea ce este important, deoarece în următoarea perioadă vor fi luate la nivelul UE anumite decizii importante cu privire la unele chestiuni serioase, iar în acest context trebuie menținută solidaritatea țărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia, V4). Expertul ungar a amintit că în 2015, în Polonia a avut loc o serioasă cotitură politică, datorită victoriei PiS. Atunci, s-a constituit și solidaritatea V4. Polonia a devenit aliatul Ungariei în multe chestiuni importante. Dániel Deák a amintit drept exemplu că polonezii au promovat anterior o politică de migrație ”merkeliană”, iar mai târziu şi-au schimbat această politică. Potrivit analistului ungar, Andrzej Duda ar putea obține un rezultat de 40-45% în primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce nu este însă suficient pentru victorie, astfel că va avea loc, probabil, și cel de-al doilea tur al scrutinului.
În centrul campaniei electorale a șefului statului în exercițiu se află modelul tradițional al familiei. Principalul rival electoral al lui Andrzej Duda este primarul general al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care este împotriva modelului tradițional al familiei, are o gândire evident liberală. Candidatul Platformei Civice, principalul partid de opoziție, a adoptat în calitate de primar general mai multe măsuri referitoare la comunitatea LGBT. Rafal Trzaskowski are o susținere de 25-30% – a adăugat Dániel Deák.
Alegerile prezidențiale din Polonia au fost amânate din cauza noului coronavirus și a lipsei consensului politic, astfel că primul tur al scrutinului va fi organizat în data de 28 iunie./rganciu/cvanatoru

(MTI – 14 iunie)