Partidul Verde este marele câştigător al alegerilor locale din Franţa

Partidul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, pare să nu fi înregistrat victorii semnificative, în al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. O victorie mare este preconizată pentru premierul Edouard Philippe, însă, în alte zone, Verzii şi extrema dreaptă – Rassemblement National (RN) – par să fi profitat de pe urma lipsei unei baze în teritoriu a formaţiunii domnului Macron.

Prezenţa la urne a fost foarte scăzută, de numai 40%, în condiţiile în care ţara îşi revine de pe urma pandemiei de coronavirus. Marii câştigători ai alegerilor locale sunt Verzii, care, datorită unor rezultate bune în primul tur, urmat de alianţe tactice cu socialiştii, în mai multe locuri, sunt pe cale de a controla oraşe importante precum Lyon, Poitier, Strasbourg şi chiar în Marsilia şi Bordeaux.

Partidul Verde face, astfel, paşi importanţi pentru a deveni principala formaţiune a stângii franceze. Socialiştii îşi menţin controlul în Paris, unde primarul Anne Hidalgo a fost în alianţă cu Verzii, iar campania sa s-a concentrat şi pe problemele de mediu./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 29 iunie