Veneția este unul dintre obiectivele turistice din Italia, faimos pentru canalele cu apă, monumentele istorice, dar și clădirile colorate.

Oraș pe care orice iubitor de călătorii îl are în vedere. Oraș ce îți bucură ochii de arhitectura nemaivăzută. Clădiri renovate sau mai bine spus, clădiri pe care timpul și-a pus amprenta ducându-te cu gândul la viața antică.

Și cum Veneția înseamnă Canal Grande, vaporașe, gondole și canale înguste înconjurate de case colorate, alei și poduri de piatră, biserici vechi, terase și cafenele, dar și gelaterii, toate merită văzute pe rând, fără nici o grabă.

Odată ajunși în Veneția porniți într-o plimbare fascinantă cu gondola și alunecați de-a lungul clădirilor vechi, care vă permite să intrați într-o nouă lume necunoscută. Cu siguranță prin plimbarea cu gondola poți aprecia frumusețea și culoarea acestui oraș plutitor.

Prima oprire ca punct turistic este Piața San Marco, piața centrală a Veneției. Fiind simbolul Veneției, este atracția principală și cel mai cunoscut și vizitat loc din oraș. Piața este înconjurată de case și arcade. Câteva tarabe cu tot felul de suveniruri. Aici, se află cele mai faimoase clădiri, și anume, Bazilica San Marco și Palatul Dogilor.

Bazilica San Marco este cea mai mare dintre bisericile din Veneția. Această biserică este înclinată personajului biblic Marcu, fiind cunoscut și sub denumirea de ”Domnul din Veneția”.  Interiorul este la fel de frumos ca și exteriorul, o grămadă de picturi și elemente fermecătoare.

Palatul Dogilor este un alt obiectiv turistic pe care îl poți vizita. Este construit din piatră albă cu marmură. În interiorul curții se află câteva statui specifice, dominând clasicul. Interiorul palatului este plin de elemente neprețuite, tablouri pictate meticulos.

Podul Rialto, este unul dintre cele patru poduri care traversează cel mai mare canal din Veneția, Canalul Grande. Este cel mai vechi pod din Veneția. Majoritatea vizitatorilor se opresc pe pod, pentru a face poze.

Orașul plutitor nu înseamnă doar Piața San Marco cu cele două clădiri faimoase, apă, canale, gondole și poduri. Orașul găzduiește anual unul dintre cele mai interesante carnavaluri din întreaga lume.

Veneția de carnaval este cu totul și cu totul alta, bucuria îi înconjoară pe toți cetățenii orașului, dar și pe vizitatori, veselie, culorile nemaivazăute și combinate, muzică.

În fiecare an, între 30 ianuarie și 16 februarie are loc cel mai vizitat carnaval. Este cunoscut în întreaga lume datorită măștilor colorate și strălucitoare, dar și a paradelor.  La sfârșitul carnavalului se găzduiește ceremonia de decernare a celui mai bun costum. Este ales în urma mai multor parade.

Insula Murano, o insulă mică din nordul Veneției, supranumită și insula plăcerilor vinovate. Aici poți ajunge cu un vaporetto. Se spune că însuși Casanova a petrecut aici cu o călugăriță. Probabil, din acest motiv, italienii sunt considerați niște Casanova.

Ceea ce este specific pe insulă, este sticla colorată. Cel mai vizitat loc de pe insulă este Muzeul sticlei. Are o colecție de obiecte din sticlă, unele vechi de mai bine de 500 de ani.

Burano a doua insulă din Veneția. Peisajul este unul splendid datorită canalelor cu apă care despart străzile. Este un cadru relaxant și îmbietor datorită apei care suspină. Pe de o parte și alta a apei, se observă casele viu colorate. Din câte poți observa, culorile predominante caselor sunt roz, verde, galben, roșu, portocaliu. Toate aceste culori ale caselor se reflectă în apă, aici se poate observa și un curcubeu fascinant în fiecare secundă.

Acest oraș te încântă într-un mod deosebit. Tot ceea ce se află în Veneția, de la canale până la insule merită să fie vizitate pentru că nu te poți întâlni la orice pas cu un oraș pe apă, cu tradițiile pe care le au.

AUTOR: Geanina Dumitrache

SURSE FOTO: arhivă personală