2014. október 2

Román-ukrán-moldáv hármas találkozó Kijevben

Victor Ponta miniszterelnök Kijevben részt vesz a román-ukrán-moldáv hármas találkozón. A román kormányfő Iurie Leancă kisinyóvi miniszterelnökkel együtt megbeszéléseket folytat Arseni Iaţeniuk ukrán kormányfővel és Petro Poroşenko államfővel. „Ez az első román-ukrán-moldáv trilaterális találkozó, amelyen ismételten megerősitem Románia szerepét, amelyet mint EU- és NATO-tagországnak, illetve olyan ország minőségében kell betöltenie, amely támogatja a demokratikus fejlesztés meghonositásáért és az európai integráció megvalósitásáért Moldova Köztársaság és Ukrajna áltat tett erőfeszitéseket”, hangsúlyozta Victor Ponta, akit ukrajnai látogatására Titus Corlăţean külügyminiszter kísér el. A kijevi találkozón valószinüleg teritékre kerül a román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény megvitatása is, amelyet nemrég Titus Corlăţean rendkivül fontosnak minősitett úgy az ukrán állampolgárok, mint a román-ukrán határmenti régióban élő román kisebbség szempontjából is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Pénteken hivatalosan megkezdődik a választási kampány

Gabriel Oprea belügyminiszter felhivta a prefektusok és a belügyi struktúrák vezetőinek figyelmét, hogy a választási kampány idején nem tekint el semmilyen túlkapástól, törvényszegéstől. A választási kampány idején több, mint 30 ezer belügyi alkalmazott örködik a közrend- és fegyelem fölött. A román kormány a központi és a helyi közigazgatási hatóságok rendelkezésére bocsátotta a szükséges anyagi- és humánforrásokat, fűzte hozzá Oprea, megjegyezve, hogy a november 2-án sorra kerülő állemelnök-választásra, országos szinten, több mint 18 ezer, mig külfödön csaknem 300 szavazó körzetet szerveznek. Ugyanakkor csaknem 21 millió szavazólapot nyomtatnak ki és több, mint 94 ezer bélyegezőt készítenek, tájékoztatott a belügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

A jövő évtől érvényes lehet a bankkártyás adóbefizetés

Egy sürgösségi kormányrendelet-tervezet értelmében 2015-től az Államkincstár számlájára bankkártyával is fizethetőek az adók és díjak, nyilatkozta Ioana Petrecu pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy e rendszer tesztelésére 6-12 hónapot szánnak. A kormány csütörtökön mégcsak első olvasásban elemezte e tervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Szerdán Oroszország 13%-al kevesebb földgázat szállított Romániának

Szerdán Oroszország 13%-al kevesebb földgázat szállított Romániának az erre időszakre előirányzott mennyiséghez képest, ami nem érinti a lakósságot, mivel a télre elegendő energiatartalék van, közölte a bukaresti Energetikai Főosztály. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Románia „Európa kapuja lehet az ázsiai beruházások számára”

„Romániának adottak a lehetősegek arra, hogy Európa¬-kapuja legyen az ázsiai befektetések és kereskedelem számára”, nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök az „Eurázsiai országok lehetőségeinek feloldása. Stratégiai döntések az  új semelyemút épitésében” témarkörrel csütörökön Bukarestben megkezdődött nemzetközi konferencián, amelyen részt vesznek nemzetközi politikusvezetők és az üzletikör jelentős személyiségei, valamint hivatalos személyiségek. Az Aspen romániai Intézet által szervezett Bucharest Forum 2014 tiszteletbeli meghívottja Richard Quest, a CNN televizió-csatorna újságírója. Az idei konferencia témája: hogyan lehet Románia Európa kapuja az ázsiai kereskedelem és beruházások számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Andrei Demeny