2016. március 18

A mezőgazdasági miniszter szerint véletlenül történt a túrófélék okozta E.coli baktériumfertőzés

A mezőgazdasági miniszter szerint a túrófélék okozta E.coli baktériumfertőzést a véletlennek tudhatjuk be és a lakósságnak bizalommal kell viszonyulnia a román termékek iránt. Achim Irimescu leszögezte, valamennyi román élelmiszeripari cég betarja a tejtermékek gyártására vonatkozóan előirt európai szabályokat. „Mindannyian tudjuk, hogy minőségi szempontból rendkivül jók a román termékek és biznunk kell a hazai termékeinkben. Remélem, hogy nem fordul elő hasonló helyzet és a hatóságok eleget tesznek feladataiknak”, fűzte hozzá a mezőgazdasági miniszter. Megjegyzendő, hogy Olaszország kezdeményezésére európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.18)

Moldovai állampolgárságot igényelt Traian Băsescu volt román elnök és felesége

Moldovai állampolgárságot is igényelt Traian Băsescu volt román államfő és felesége, Maria Băsescu.  Kérvényeiket már beiktatták és a különböző állami hivatalok jóváhagyására várnak, a moldovai államfő pedig ezt követően fogja elbírálni Traian és Maria Băsescu állampolgársági igényét. A törvény egyéves határidőt ir elő, de ha a jóváhagyások hamarabb meglesznek, a moldovai elnök korábban is meghozhatja döntését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Felfüggesztették tisztségéből a TAROM belga vezérigazgatóját

A TAROM légitársaság igazgatótanácsa felfüggesztette tisztségéből Christian Heinzmann belga vezérigazgatót. Dan Costescu szállitásügyi miniszter kijelentette, hogy a TAROM társaság tevékenységét érintő több hiányosságot tapasztaltak. A TAROM igzagatótanácsának döntését kedden ültetik gyakorlatba, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy csökken Christian Heinzmann menedzseri szerepe a társaság napi tevékenységében, ez lévén a legfontosabb pontja a privát menedzserszerződésnek. Christian Heinzmann ezentúl gyakorlatilag  a légitársaság kereskedelmi jellegű problémáival foglalkozik és nem avatkozhat be a légügyi stratégiába. A TAROM vezérigazgatója nem tett eleget a menedzserszerződésben foglalt célkitűzéseknek és a légitársaság a tavalyi évet 40 millió lej veszteséggel zárta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Gagauz Autonóm Tartomány mintegy 100 lakósa a Comrat Állami Egyetemen román nyelv oktatásban részesül

Gagauz Autonóm Tartomány mintegy 100 lakósa – főiskolások, tanárok, köztisztségviselők – a moldáviai Comrat Állami Egyetemen román nyelv oktatásban részesül. A kurzusokat Romániából, Ovidiu Ivancu professzor tartja. A kurzusokra feliratkozott Szerghej Anasztaszov, Comrat polgármestere is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Gabriela Vrânceanu Firea a Szociáldemokrata Párt bukaresti főpolgármester-jelöltje

Gabriela Vrânceanu Firea volt televíziós újságíró lett a román Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti főpolgármester-jelöltje, akit pénteken erősített meg támogatásáról a párt vezetősége. Liviu Dragnea pártelnök bejelentette, hogy a szociáldemokraták vezetősége jóváhagyta Firea jelöltségét a június 5-i helyhatósági választásokra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Rozalia Gănciulescu