2018. augusztus 8

Ma sztrájkba léptek az Ifjúsági és Sportminisztérium alkalmazottai

Az általános munkabeszüntetésre azt követően került sor, hogy a szakszervezetek két alkalommal is tiltakoztak a minisztérium épülete előtt, de nem teljesítették a követeléseiket. A közszolgálati rádió riportere, Daniela Măruţă arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a sztrájkot az élsportolók felkészítésével foglalkozó alkalmazottak kezdeményezték. Az országos sportkomplexumok, a városi sportegyesületek vagy a diákok művelődési házainak alkalmazottairól van szó. Szerintük havi 1300 lejes bérből nem tudnak megélni. Ennyi ugyanis az alkalmazottak mintegy 70%-ának a fizetése, amely nem veszi figyelembe sem a végzettség színvonalát, a felelősség, illetve a munka bonyolultságának a mértékét – állítják a szakszervezet képviselői. (Radio România Actualităţi)

Romániában a sorkötelezettséget nem törölték el, csak felfüggesztették

Ezt Mihai Fifor honvédelmi miniszter nyilatkozta, aki szerint a kormányüléseket egyelőre nem vetődött fel a sorkötelezettség visszaállításának a kérdése. A Radio România Actualităţi szerkesztőjének, Radu Dobriţoiunak arra a kérdésére, hogy mi lesz az önkéntes tartalékosok törvényével, amelyik 2018-ban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a miniszter azt mondta, hogy tervezik a jogszabály módosítását, beleértve az abban megállapított zsoldnak az emelését is, amelyet a szerződés idejére kapnak a katonák. (Radio România Actualităţi)

A Caraiman hegycsúcson lévő kereszt helyreállításához szükséges anyagokat polgári szállítóhelikopterekkel juttatták a munkálatok helyszínére

Ezt a Honvédelmi Minisztérium közleményben tudatta a sajtóval. A szállítmányt a helyreállítást végző cég rendelte meg. Hasonló megrendeléseket a jövőben is teljesíteni fognak, amennyiben szükség lesz rá és az időjárás azt lehetővé teszi. A Caraimanon lévő kereszt helyreállítása, konzerválása és egy kiállítási épülettel való bővítése európai alapokból történik és 14 millió lejbe kerül (hozzáadott értékadó nélkül) és a munkálatok két évig fognak tartani. Az emlékművet Mária királynő és Ferdinánd király kezdeményezésére építették 1926 és 1928 között az első világháborúban elesett román katonák emlékére. (Rador Hírügynökség)

Bukarest fölött is megfigyelhető a Nemzetközi Űrállomás

A fővárosi Asztronómiai Intézet munkatársa, Adrian Şonka a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az űrállomás egészen augusztus 23-ig szabad szemmel is látható lesz, azonban mindössze néhány percre. A szakember szerint az űrállomás egy csillaghoz fog hasonlítani, azonban nem egyetlen helyen fog állni, hanem mozog a csillagok között. Az űrállomásnak a repülőgépektől eltérően nincsenek pozíció-lámpái, egyetlen fényforrása van, amelyik folyamatosan világít és sokkal erősebb a fénye, mint bármelyik más csillagnak. Ma este a Nemzetközi Űrállomás 21 óra 16 perckor jelenik meg az égen és a fővárosból négy percig lesz látható. Egy 10-15-szörös nagyítást lehetővé tevő távcsővel az űrállomás részletei is megfigyelhetők lesznek. A NASA-nak van egy külön szolgáltatása, amelyik segíti az érdeklődőket abban, hogy megfigyelhessék az űrállomást. (Rador Hírügynökség)

Lépfene megbetegedést  észleltek egy Săveni-i sertésen

A Botoşani megyei településen nem áll fenn a veszélye annak, hogy más gazdaságok állatai is elkapják a fertőzést – állítják az állategészségügyi szakemberek. A fertőzést tegnap este tapasztalták és a hatóságok azonnal intézkedtek annak érdekében, hogy az ne terjedhessen tovább. A szóban forgó gazdaságot ahol a beteg disznót találták fertőtlenítették, az állat tetemét elégették, s megvizsgálták mindazokat a személyeket akik érintkeztek az állattal, de nem találtak náluk a betegségre utaló jeleket. A román hatóságok értesítették az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) erről az esetről. A lépfene egy fertőző betegség, amely az emberre is veszélyes lehet. A betegség kórokozója egy bacilus, amelyik néhány órán belül halált okozhat, leggyakrabban a növényevő háziállatok, illetve vadállatok esnek áldozatul a betegségnek. Az ember esetében a betegséget azonnal kezelni kell, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az antibiotikumoknak már nem lesz hatásuk. (Rador Hírügynökség)