2020. március 12

A Parlament együttes ülésén ma szavaznak a Florin Cîţu vezette kormányról

Több ellenzéki párt, így a Pro România és az ALDE képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben az országnak egy stabil kormányra van szüksége. Hasonlóképpen Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy bizalmat szavaznak a kabinetnek. Egyelőre viszont nem tudni, hogy miként dönt a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

A közszolgálati rádió tudósítója, Alina Stănuţă aki a helyszínről tudósít, arról számolt be, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai döntése egyelőre az, hogy jelen lesznek a szavazáson, biztosítják a döntéshozatalhoz szükséges létszámot, de nem szavazzák meg a kormányt. Ezt az álláspontot azonban némiképp árnyalta Alfred Simonis, a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője, aki azt mondta, hogy arra számít, hogy a PNL honatyái nyíltan szavaznak (azaz megmutassák szavazataikat sz. m.). „Lássuk, mit csinál a PNL, mert (amennyiben a kormány ellen szavazna, akkor) egyfelől nem tartja tiszteletben az Alkotmánybíróság döntését, másrészt pedig nem tisztelik a saját kollégájukat. Amikor javaslatot teszel arra, hogy egy kollégád miniszterelnök legyen, de te nem szavazod őt meg, ráadásul ilyen válsághelyzetben, mint ami most van, az nemcsak tiszteletlenség a kollégáddal szemben, de egyszersmind durva politikai felelőtlenség Románia lakosaival szemben” – nyilatkozta Alfred Simonis.

Másfelől a PSD azt kérte a PNL-től, hogy változtassa meg az egészségügyi miniszteri tárca vezetőjére tett személyi javaslatát, különös tekintettel a koronavírus okozta válságra, ugyanakkor cserélje le mindazon miniszterjelölteket, akik a szakbizottsági szavazásokon nem nyerték el a többség támogatását. A PNL elnöke, Ludovic Orban ugyanakkor nemrég bejelentette, hogy a kabinet javasolt összetételén nem fog változtatni. „A kormányom miniszterei, valamint azok a miniszterjelöltek, akiket a kinevezett miniszterelnök Cîţu javasolt komoly miniszterek, olyan miniszterek, akik teljesítették a kötelességeiket és akiket nem lehet kiértékelni a bizottságban többségben lévő PSD-sek szavazatai alapján, akik parancsra szavaznak és ezért értékelésük nem objektív. Mi az Alkotmány és az Alkotmánybíróság döntései iránti tisztelet jegyében járunk el és megpróbáljuk meggyőzni a honatyákat arról, hogy biztosítsák (a kormány számára) a többségi támogatást” – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Ludovic Orban.

Ahhoz, hogy a kormány hivatalba lépjen 233 támogató szavazatra van szüksége. (Radio România Actualităţi)

Földrengés Vreancea megyében

A földmozgás szerda este 22,23-kor 113 km-es mélységben történt és a Richter skálán 4,5 fokos erősségű volt. A földrengést az Országos Földfizikai Intézet jelentette be. (Radio România Actualităţi)

A koronavírus fertőzéssel kapcsolatos helyzetről

A kormány Stratégiei Kommunikációs Csoportjának közlése szerint Romániában a fertőzések száma elérte a 47-et. A legutóbbi két beteg egy 63 éves nő, aki kapcsolatba került egy 35 éves hölggyel, aki február 29-én tért vissza Izraelből Romániába és egy 48 éves bukaresti férfi, aki tünetmentes ugyan, de közvetlen kapcsolatba került az egyik korábbi beteg fiával. A vírus megjelenése óta hat beteg meggyógyult, 600 személy van karanténben és több mint 12.600-an vannak megfigyelés alatt, ők odahaza tartózkodnak és nem hagyhatják el lakásaikat.

A Stratégiai Kommunikációs csoport határozottan cáfolja a közösségi oldalakon keringő hamis információkat arról, hogy Bukarestet rövidesen lezárják és karanténba helyezik. A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csakis hatósági forrásokból tájékozódjanak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos intézkedésekről.

Székely Ervin, RADOR