Hunor Kelemen este primul pe buletinul de vot

Hunor Kelemen, candidatul UDMR, va fi primul, iar Zsolt Szilágyi, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, va ocupa locul 10 pe buletinul de vot, la alegerile prezidenţiale din România – a rezultat în urma tragerii la sorţi a ordinii candidaţilor făcute marţi de Biroul Electoral Central (BEC). La alegerile prezidenţiale din noiembrie, vor fi 14 candidaţi.

La tragerea la sorţi, candidaţii partidelor parlamentare au ajuns pe primele locuri.

Pe locul doi va fi Klaus Iohannis, candidatul de centru-dreapta al Alianţei Democrat Liberale, pe locul trei Dan Diaconescu (PPDD), iar pe locul patru Victor Ponta (PSD).

Pe următoarele locuri pe buletinul de vot vor fi candidaţii independenţi şi candidaţii partidelor neparlamentare.

Tot prin tragere la sorţi, BEC a fost completat marţi cu patru noi membri din rândul partidelor neparlamentare, între care şi György László, delegat din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Până în prezent din BEC făceau parte cinci judecători şi şase delegaţi din partea partidelor parlamentare, între care şi Zsombor Vajda, reprezentant al UDMR.

Alegerile vor fi precedate de o campanie electorală desfăşurată pe parcursul unei luni. Candidaţii cu şanse mai mari în alegeri apar deja de mai multe săptămâni în emisiuni televizate, au avut deja adunările de demarare a campaniilor electorale, însă, în mod oficial, doar de vineri sunt permise afişele electorale şi atunci vor începe în mass-media emisiunile electorale gratuite.

În noiembrie, în România va fi ales succesorul lui Traian Băsescu, şeful statului aflat la sfârşit de mandat, după 10 ani de preşedinţie. Dacă la primul tur de scrutin, de la 2 noiembrie, niciunul dintre candidaţi nu va primi sprijinul a mai mult de jumătate dintre alegătorii care vor figura pe listele electorale, soarta postului de şef al statului se va decide în al doilea tur de scrutin, de la 16 noiembrie, între cei mai bine clasaţi primii doi candidaţi. Preşedintele ales îşi va începe mandatul de cinci ani la 22 decembrie.

MAGYAR NEMZET (1 octombrie 2014)

Traducerea: Ladislau Endrefy