Cuvântul rostit de ASR Principele Radu, în numele Familiei Regale, la sesiunea omagială a Academiei Române, cu ocazia comemorării centenarului morţii Regelui Carol I

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită discursul Alteţei Sale Regale Principele Radu rostit, în numele Familiei Regale, la sesiunea omagială a Academiei Române, cu ocazia comemorării centenarului morţii Regelui Carol I.

Doamnelor şi domnilor academicieni,
Regele Carol I a fost întemeietorul Statului român modern, tot aşa cum 10 Mai este ziua de naştere a statului european, independent şi suveran cu numele de România. Regele Carol a fost deschizător de drumuri, vizionar şi un om de acţiune. El a înfăptuit, timp de 48 de ani, una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituţii vitale, dând contur identităţii noastre şi statornicind securitatea naţională.
Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene şi NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituţii de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate şi economie, strateg şi reformator al forţelor armate, încurajator al puterii soft (educaţie, cultură, politică externă, tradiţii, specific naţional), voce europeană prin excelenţă, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranităţii în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianţe militare continentale.
Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic şi constituţional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului şi reprezentând simbolic naţiunea, încurajând tradiţiile şi sprijinind educaţia şi cultura noastră, susţinând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertăţile şi drepturile omului, încurajând comunicarea şi iniţiativa individuală.
Puterea unei societăţi nu stă doar în politică, destinul unei naţiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societăţii nu este creionată doar de minţile care o luminează.
În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria şi nici competenţa, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi l-au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei.
Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol şi la biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piaţa Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică.
Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum aproape un secol şi jumătate, este o instituţie istorică de esenţă statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi şi mâine modalităţi noi, flexibile, motivate şi potrivite de a fi utilă.
Comemorarea de astăzi este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânără, fiindcă omagiază curajul, profesionalismul, loialitatea şi un nou început european în istoria noastră modernă.