2014. október 6

Bogdan Borusewicz, a lengyel szanátus elnöke Bukarestbe látogat

Bogdan Borusewicz, a lengyel szanátus elnöke bukaresti látogatása alkalmából megbeszéléseket folytat Călin Popescu-Tăriceanu román szenátusi elnökkel és Valeriu Zgonea képviselőházi elnökkel, valamint Titus Corlăţean külügyminiszterrel.A román diplomácia vezetője ugyancsak hétfőn találkozik Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszterrel, aki szintén Bukarestben tesz látogatást.

Nagyszabású multinacionális hadgyakorlatok kezdődnek a Galac megyei Smârdan lőtéren

Hétfőn, a Galac megyei Smârdan lőtéren nagyszabású multinacionális hadgyakorlatok kezdődnek haditechnikai eszközök és több száz katona részvételével. A román katonákon kivül részt vesznek az amerikai és a brit fegyvereserők képviselői is. Az október 18-án záruló hadgyakorlatokon több, mint ezer katona, az Egyesült Fejedelemségek gépesitett gyalogos dandár egységeinek 400 haditechnikai eszköze, valamint az amerikai és brit fegyvereserők osztagai vesznek részt. Az egyéni fegyverzet és taktikai szabályok alkalmazását elmélyitő hadgyakorlat célja a katonák képzési szintjének fejlesztése és fenntartása, valamint a részvevő struktúrák egybehangolásának növelése a sajátos NATO-haditechnikával és taktikával.

A jövő héten jóváhagyják a méhészeknek megigért kormánytámogatást

A jövő héten jóváhagyják a méhészeknek megigért kormánytámogatást, közölte Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. A több, mint négy millió lejre tehető kormánysegély fedezi a kedvezőtlen időjárás miatt a méhészek által elszenvedett károk egyrészét.Az időjárás miatt egyes vidékeken a méztermés 70%-al csökkent. A miniszter egyben azt is közölte, hogy megoldások után kutatnak a szarvasmarha – és juhtenyésztők esetében is, akik veszteségeket könyvelnek el, mivel nem exportálhatják az élőállatokat a kéknyelv-betegség elterjedése miatt.

A külföldi küldetésekből hazatérő román katonák pszihológiai tanácsadásban részesülnek.

A Traumakutató és Kezelő Intézeten belül 23 magánrendelő hétfő létrehozta a Katonákat és Családtagjaikat Pszihológiai Tanácsadással és Konzultációval segitő Igazgatóságot. A pszihoterápiai kezelések ingyenesek azon katonák számára, akik traumatizáló élettapasztalokat, lelkisérüléseket szenvedtek el, mig caládtagjaik hat ingyenes kezelésen vehetnek részt.

Csökkentik a konzuli dijakat

Bogdan Stanoevici, a világszerte élő románokért felelős tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy enyhitenek a konzuli dijakon. Igy, az újszülőttek anyakönyvezési dijait 55%-al, mig a hat évnél fiatalabb gyermekek utazási dijait 38%-al csökkentik. Másrészt,  a diaszpórában élő románok első kongresszusának megszervezésének időpontja még mindig bizonytalan: a kormány kezdetben november 30-át javasolta, de a parlamenti szakbizottság nem értett ezzel egyet. Az athéni román egyesületek meghivására a miniszter nemrég a görög fővárosba látogatott, mely alkalommal ismét teritékre került a kongresszus megszervezésével kapcsolatos téma.Bogdan Stanoevici érthetetlenségének adott hangot amiatt hogy mindezidáig csak felvetések és birálatok hangzottak el és nem sikerült konszenzusra jutni a kongresszus időpontját illetően. „Két okból javasoltuk a november 30-i dátumot: az egyik az volt, hogy pontosan november 30-a a világszerte élő románok napja, mig a másik szerint ez az időpont éppen a elnökválasztások utánra esik”, mondotta a miniszter hozzáfűzve, hogy semmi köze a kongresszusnak a választási kampányhoz. Megjegyzendő, hogy a diaszpórában élő románok támogatására még a 2007-ben jóváhagyott törvény előirányozza a világszerte élő románok kongresszusának a megszervezését.

Az „Első Ház” program érvényes lesz a külföldön élő románokra nézve is

A pénzügyminisztérium közlése szerint, kijelölnek egy maximális összeget s ezzel megteremtik a lehetőséget és garantálni tudják a külföldön élő, az illető állam által kibocsátott munkavállalással rendelkező román állampolgárok számára is a lakásvásárlást vagy épitést.Ez irányban már kidolgoztak egy kormányhatározatot.

„A székelyföldi autonómiatervezetet nem utasitja el egyöntetően a politikai osztály”

Markó Béla RMDSZ-szenátor szerint a székelyföldi autonómiatervezetet nem utasitja el egyöntetüen a politikai osztály.”Székelyföldön más hagyományok vannak, más nyelvet beszélnek, más a kultúra az ország többi övezetéhez képest, s mindezt figyelembe kell venni Románia régiósitása esetén”, mondotta, egyebek mellett,  a szenátor az RFI francia rádiónak adott interjúban, amelyet a román közszolgálati rádió idézett.Markó Béla szerint a székelyföldi autonómiatervezetet – amelyet az RMDSZ szeptember 19-én bocsátott közvitára – törvénybe kell emelni.