2014. október 7

Bukarestben tiltakozott az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség

Kedden, a fővárosi Victoria téren tiltakozott az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség. A szakszervezeti tagok a három évvel korábban, a Boc-kormány által elfogadott szociális dialógusra vontakozó törvény módositását követelték, mondotta a román közszolgálati rádió helyszini tudósitójának Bogdan Hossu szakszervezeti lider.”Követeléseink elsősorban az alkalmazottakkal való  normális viszony kiépitésére utalnak, ami a tárgyaláshoz való jogot feltételezi, de sajnos erről most egyáltalán nem beszélhtünk, mivel  gyakorlatilg – a hatályos törvény értelmében – teljes mértékben megszünt. A munkatörvény mielőbbi módositását szorgalmazzuk a Boc-kormány által felelősségvállalással 2011-ben elfogadott 62. számú törvény révén, amit egyébként a jelenlegi kormány már akkor megigért, amikor még ellenzékben volt”, hangsúlyozta Bogdan Hossu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.07)

Börtönbűntetésre itélték Sorin Roşca Tănescut

Jogerősen két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a bukaresti fellebbviteli bíróság Sorin Roşca Stănescu szenátort a Rompetrol-ügyben.Ugyanebben az ügyben Sorin Pantiş egykori távközlési minisztert két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Pantiş már börtönben ül egy másik korrupciós ügy miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A Marosvásárhelyi Bíróság eltörölte az EMNT-re kirótt bírságot

A Marosvásárhelyi Bíróság keddi ítéletében eltörölte  azt a birságot, amelyet a székely zászló kitűzése miatt a helyi rendőrség rótt ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT), a reklámzászlókra vonatkozó törvény alapján.A bíróság a honlapján azt közölte, hogy csak részben fogadta el az EMNT panaszát, amelyben a szervezet a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését kérte. Az alapfokon eljáró bíróság a kirótt 30 ezer lejes bírságot megrovásra enyhítette.  Kincses Előd, az EMNT ügyvédje az MTI-nek elmondta, nem tudnak igazán örvendeni a bírság eltörlésének, mivel a mostani ítélet is reklámzászlónak tekinti a székelység több évszázados szimbólumát. Mint hozzáfűzte, megfellebbezik az ítéletet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A Versenytanács jóvahagyta az OTP-Millennium tranzakciót

Nem emelt kifogást a Versenytanács az ellen, hogy az OTP Bank Romania megvásárolta a romániai Millennium Bankot a portugál Banco Comercial Portugues-től , közölte kedden a román sajtó.A felek július 30-án jelentették be, hogy az OTP megvásárolta a portugál bank romániai fiókját. Az OTP augusztus 25-én értesítette a Versenytanácsot a tranzakcióról. A nyári bejelentés szerint a vételár 39 millió euró volt.A tranzakciót követően az OTP Bank Románia ügyfeleinek száma megközelíti a 400 ezret, bankfiókjainak száma a 150-et, ATM-jeinek száma pedig meghaladja a 160-at.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Victor Ponta elnökjelöltként egységre, újraépitésre és tiszteletre összpontosit

A Szociáldemokrata Párt,  a Románia Haladásáért Országos Szövetség  és a Konzervativ Párt (PSD-UNPR-PC) alkotta szövetség államelnökjelöltje, Vitor Ponta jelenlegi miniszterelnök szerint Románia elnökének csapatmunkát kell végeznie a kormánnyal, a parlamenttel és az állampolgárokkal együtt a közös célok megvalósitása érdekében, úgy nemzeti, mint nemzetközi szinten.”A változás nemcsak az államfőcserét, egy politikai rendszer cseréjét, hanem valamennyiünk helyzetének a megváltoztatását jelenti. A román állampolgárok államelnöke akarok lenni, azon állampolgároké, akik hisznek abban, hogy az ország képes jó irányba megváltozni”, mondott Victor Ponta.A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt (PNL-PDL) jelöltje, Klaus Johannis, a nyugdijasokkal sorra került bukaresti találkozóján kihangsúlyozta, hogy a társadalomnak tiszteletadással kell viszonyulnia e társadalmi kategóriához. „Amennyiben megnyerem a választásokat, szavatolni fogom a nyugdijhoz való jogot és a méltó élethez való elegendő jövedelmüket”, mondotta. A Népi Mozgalom Pártjának jelöltje, Elena Udrea is méltó élet biztositását igérte a nyugdijasoknak. Az RMDSZ államelnökjelöltje, Kelemen Hunor, kijelentette, hogy Romániának olyan országgá kell fejlődnie, amely tiszteletben tartja állampolgárait, függetlenül etnikai hovatartozásuktól. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökjelöltje, Szilágyi Zsolt úgy véli, hogy Romániának mélyreható szerkezeti reformra van szüksége.”Románia nem modernizálható a korrupció kiirtása nélkül”, hangsúlyozta.Monica Macovei, aki függetlenként indul a novemberi elnökválasztáson, az utóbbi 25 évben végzett privatizálások felülvizsgálását szorgalmazta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Rozalia Ganciu