Povestea de astăzi ne duce la Barcelona, oraşul meu de suflet, pe care vă invit să îl descoperiţi.
E toamnă și ne pare că zilele de vacanță au rămas cu mult în urmă. Totuși, ieșirile la aer și soarele blând, ne fac să retrăim amintirile și senzațiile din timpul călătoriilor noastre sau ne îndeamnă la noi planuri. Când vom avea viitoarea vacanță? Unde să mai mergem? Aș avea o sugestie: Barcelona.
Capitala regiunii spaniole Catalonia reprezintă o destinație potrivită în orice anotimp al anului, întrucât chiar și iarna, temperaturile urcă la 15-16ºC.
Barcelona reprezintă un pachet turstic nelipsti din toate agențiile, iar informațiile pe internet abundă.
Prin ce ne poate atrage? Oferta este generoasă și orice fel de turist ai fi sau orice ți-ai dori de la o călătorie, Barcelona este pregătită să întâmpine pe toată lumea.
Orașul se bucură de o poziție geografică privilegiată: se află pe malul Mării Mediterane (lucru pe care-l constați imediat ce ai ieșit din aeroportul El Prat, prin prezența palmierilor și prin mirosul mării) și la doar 50 de kilometri de Parcul Natural Montseny.
Dacă ți-ai propus să cunoști cultura și civilizația catalană, ai multe motive să fii optimist, pentru că obiectivele sunt numeroase, iar infrastructura turistică este una de top, deoarece Barcelona se află printre destinațiile pricipale ale călătorilor din lumea întreagă.
Astfel, fie că dorești să te relaxezi pe malul mării sau că intenționezi să faci drumeții la munte, că vrei să cunoști arta, istoria, arhitectura, muzica, gastronomia sau vinurile, sau că vrei să participi o „fiesta” precum „La Mercè” (cea mai mare sărbătoare a Barcelonei, celebrată timp de o săptămână prin concerte și dansuri, dar și slujbe speciale în biserici) -, fii sigur că Barcelona este locul în care ți-ar plăcea să te afli măcar o dată.
Desigur, un lucru esențial este și faptul că oamenii sunt zâmbitori, sociabili și plini de viață. Catalanii – sau „nemții Spaniei” cum mai sunt numiți (aluzie la caracterul lor econom) – sunt bilingvi: vobesc atât castiliana, cât și catalana. Și, poate că un catalan nu este atât de exuberant sau de vorbăreț precum un andaluz – de exemplu – (despre care se spune că după 5 minute de conversație îți poate povesti propria viață), însă, după ce i-ai câștigat încrederea, te poți aștepta să ai în catalan un prieten adevărat. De reținut este faptul că sunt ca și ceilalți spanioli, persoane apropiate, ospitaliere, vesele și energice.
Barcelona este un oraș cu stil unic şi o atmosferă încântătoare, iar multe dintre simbolurile sale cele mai reprezentative au devenit obiective ale patrimoniului național sau chiar UNESCO.
Pentru a lua un prim contact cu orașul, este indicat să faci un tur cu autobuzul turistic, iar apoi să încerci – grea probă! – să te mai gândești încă o dată la ordinea obiectivelor pe care dorești să le vizitezi, pentru a-l cunoaște mai îndeaproape. Este important însă, să-ți lași timp și pentru a te pierde printre ceilalți turiști care se plimbă pe renumitul bulevard Las Ramblas sau să te lași cuprins de bucuria de a trăi a catalanilor, realmente mândri de orașul lor.
Există, totuși, câteva nume și locuri care îți pot spune lucruri esențiale despre Barcelona și civilizația catalană: Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso, Sagrada Familia, La Pedrera (sau Casa Milà), Montjuïc (Muntele evreiesc – o colină de pe care ai o priveliște spelndidă asupra orașului), Museu d´Història de Catalunya, Museu Maritim (unde este expus Ictíneo, primul submarin al cărui inventator a fost inginerul catalan Narcís Monturiol), Monument à Colom (Monumentul lui Cristofor Columb), Parc Güell (prima construcție importantă din oraș a arhitectului A. Gaudí și care i-a adus faima internațională), Palau de la Musica Catalana, Fotbal Club Barcelona (cu deviza „Més que un club” – Mai mult decât un club), El Casco Antiguo (Centrul Vechi), Museu d´Història de la Ciutat (locul în care se presupune că ar fi fost primit Cristofor Columb de către Regii Catolici Fernando al II-lea de Aragón și Isabel I de Castilla, la întoarcerea sa triumfală, după descoperirea Americii, în 1492), Museu d´Art Contemporani.
Dar să nu uităm nici de paradele cu giganți sau de spectaculoasele „Castellers” – castelele umane, mai ales că există surse istorice care susțin că tocmai de aici ar proveni numele de Catalunya, care ar fi însemnat la origine, „țara castelelor”.
Oriunde te-ai uita, pare că în Barcelona, totul simbolizează ceva care te îmbie la noi descoperiri interesante.
Încheiem periplul nostru cu o tradițională paella cu fructe de mare și un vin bun de l´Empordà. De data aceasta, doar virtuale!
Autor: Veronica Popa