La mulţi ani Virginia Zeani!

În urmă cu 89 de ani, la Solovăstru, în judeţul Mureş se năştea una dintre cele mai mari soprane ale lumii: doamna Virginia Zeani. Iniţial, vroia să studieze literatură şi filozofie la Universitatea din Bucureşti, numai că foarte curând s-a răzgândut şi a decis să ia lecţii de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu celebra soprană şi pedagogă Lydia Lipkowska.

images (5)

La 19 ani şi-a terminat studiile formale în Italia cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini. Graţie acestei baze excelente de educaţie muzicală şia unei tehnici vocale deosebite, Virginia Zeani a reuşit să-şi menţină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internaţională, interpretând peste 60 de roluri diferite.

VZ-Opera-Drawings0380-757x1024Debutul său a avut loc în 1948 obţinând un succes răsunător pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna în rolul Violettei din opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi, rol cu care s-a afirmat ulterior pe cele mai mari scene ale lumii, cum ar fi de exemplu Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolşoi din Moscova sau Covent Garden din Londra. Printre alte roluri din prima perioadă a carierei sale se numără şi Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod şi rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli. Opere de Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini şi Gaetano Donizetti (Lucia di Lammermoor, L’Elisir d’Amore, I Puritani), arii şi opere celebre în care a cântat prin întreaga Europă i-au stabilit o reputaţie de necontestat în repertoriul de „Bel Canto”. Datorită maturităţii şi excelentei calităţi a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprană de coloratură la soprană lirică şi la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-şi lărgească treptat repertoriul cu rolurile de bază din operele „Don Carlos” şi „Otello” de Verdi, rolul Tatianei din „Eugen Oneghin” de Ceaikovski şi chia două roluri wagneriene, Senta din „Olandezul zburător” şi Elsa din „Lohengrin”.De-a lungul întregii sale cariere, Virginia Zeani a fost călduros omagiată pentru calităţile sale excepţionale de dinamism teatral, pentru vitalitate, sensibilitate şi de ce nu: pentru frumseţe.

 

Virginia Zeani a înregistrat pe discuri mai multe albume selective şi versiuni complete ale operelor „La Traviata” de Verdi şi „Tosca” de Puccini. Multe din performanţele sale au rămas gravate pe „Legendary Recordings”.
Soprana de origine română a fost, timp de 25 de ani, „prima donna assoluta” a teatrului de Opera din Roma, cântand împreuna cu cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.
Din anul 1991, Virginia Zeani este profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana.Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzica Bucureşti. La mulţi ani, Virginia Zeani!

Cătălina Păunel