Mircea Cărtărescu, invitat la cel mai important festival de literatură al Poloniei

În perioada 20-26 octombrie, Cracovia găzduiește cel mai important festival internațional de literatură al Poloniei, Conrad Festival. Un loc de seamă în programul Festivalului este ocupat de scriitorul român Mircea Cărtărescu, căruia îi va fi dedicat un eveniment special în data de 23 octombrie.

De șase ani, în luna octombrie vin la Cracovia renumiţi scriitori polonezi şi străini, pentru a participa la Festivalul Internaţional de Literatură „Joseph Conrad”, unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din Europa. În fiecare an se întâlnesc cu un nou prilej, alegând o altă temă principală de discuţie. Cea de-a șasea ediție a Festivalului se derulează sub deviza „Lumi comune”. În acest an, accentul este pus pe ceea ce – grație literaturii – îi leagă pe cititori și scriitori, gânditori și comentatori, creatori și receptori din întreaga lume. Conrad Festival înseamnă o săptămână alături de staruri ale literaturii mondiale, proiectanți de cărți, editori și traducători. Aproape 100 de invitați remarcabili din Polonia și din lume, ateliere creative, întâlniri de branșă, dar și dezbateri, expoziții, proiecții de film și spectacole de teatru în programul conex.

Alături de Mircea Cărtărescu, primul scriitor român invitat la acest important eveniment, se află nume mari ale literaturii mondiale: Boris Akunin, unul dintre cei mai citiți scriitori de limbă rusă, catalanul Jaume Cabré, irlandezul John Banville, laureatul Premiului Booker, Irish Pen Award și Premiului „Franz Kafka”, binecunoscutul scriitor american Paul Auster, palestinianul Raja Shehadeh și croatul Miljenko Jergović.

Întâlnirea dedicată scriitorului român, moderată de traducătoarea în limba polonă a lui Mircea Cărtărescu, Joanna Kornaś-Warwas, și de cunoscutul poet polonez, Marcin Baran, va face o conexiune între lumea scriitorului și cea a altui important creator român, Max Blecher, proaspăt publicat în Polonia cu două volume: „Întâmplări în irealitatea imediată” și „Inimi cicatrizate”. Joanna Kornaś-Warwas este, de asemenea, autoarea traducerii primului volum de Blecher menționat.

La evenimentele de la Cracovia va fi prezentă, de asemenea, scriitoarea Gabriela Adameșteanu. La invitația European Society of Authors, partener al Festivalului, d-na Adameșteanu va vorbi publicului polonez și străin, reunit la Festival, despre importanța traducerilor literare și a unor opere literare uitate, dar meritorii.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este mândru să participe pentru prima dată la prestigiosul Conrad Festival, în calitate de partener, și să promoveze literatura română în cele mai importante și mai valoroase medii literare.