Proiecte speciale pentru elevi, marca Radio România Cultural

Cele două programe de educaţie nonformală, Ora de educaţie teatrală şi Ora de educaţie muzicală, adresate elevilor din Capitală continuă în această săptămână, în două instituţii de tradiţie din învăţământul bucureştean.

Miercuri, 22 octombrie, elevii clasei a IV-a A de la Şcoala Gimnazială Ferdinand I încheie programul Ora de educaţie teatrală. Împreună cu învăţătoarea lor, Crina Niţă, cu regizorul Mihai Lungeanu, alături de realizatorii Mirela Nicolae şi Răzvan Dolea, copii au ascultat timp de patru săptămâni poveşti de seară şi teatru radiofonic pentru copii, au desenat, au scris şi spus poveşti, s-au jucat folosind tehnici de comunicare teatrală. Rezultatele programului le vor împărtăşi chiar ei colegilor şi părinţilor peste trei luni, după ce alte trei clase din şcoală vor avea experienţa orei de teatru.

Ora de educaţie muzicală din această săptămână are loc la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice Ion N. Socolescu, care are la origine Şcoala de Arte şi Meserii, înfiinţată la iniţiativa arhitectului Ion N. Socolescu, în 1884. Joi, 23 octombrie, realizatorii proiectului, Mirela Nicolae şi Cristian Marica împreună cu invitatul lor, percuţionistul Lucian Maxim, solist instrumentist la Orchestra Naţională Radio le vor vorbi celor 25 de elevi de clasa a IX-a, consiliaţi de prof. Manuela Popescu, despre importanţa limbajului universal al muzicii. Lucian Maxim le-a pregătit adolescenţilor jocuri interactive cu instrumentele de percuţie şi multă muzică bună.

Cum vor fi reacţionat copiii de la Colegiul Tehnic de Arhitectură Ion N.Socolescu? Dar cei de la Şcoala Gimnazială Ferdinand I? Aflaţi ulterior, la emisiunea iClasă, difuzată la Radio România Cultural, de la ora 9.

Ora de educaţie muzicală este un proiect care se adresează elevilor care nu studiază la liceele sau şcolile de muzică. Este un dialog special cu realizatorii Radio România Cultural şi artiştii instrumentişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio. Proiectul doreşte să le transmită copiilor şi adolescenţilor din şcolile bucureştene valoarea perenă a muzicii care promovează toleranţa, înţelegerea şi comunicarea între oameni. Ora de educaţie teatrală foloseşte tehnici de comunicare din arta teatrului şi din profesia de jurnalist pentru a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte capacităţile de relaţionare şi toleranţă.

In acest an şcolar, cele două proiecte sunt realizate de Centrul Cultural Media prin Radio România Cultural cu sprijinul Orchestrelor şi Corurilor Radio, al Redacţiei Teatru Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti, Editura Nomina şi Teatrul C.I. Nottara.