Acord al liderilor UE privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Liderii din Uniunea Europeană au ajuns la un acord după negocieri intense la Bruxelles, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 40 % în raport cu nivelul din 1990. S-a stabilit, de asemenea, creşterea proporţiei de energie regenerabilă în consum la 27%. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, consideră că este cel mai ambiţios obiectiv de politică energetică şi de mediu din lume. Organizaţiile ecologiste susţin însă că sunt măsuri modeste care încetinesc de fapt producerea de energie curată în Europa.

Statele membre, cu un PIB pe cap de locuitori sub 60% din media UE, pot opta să acorde în continuare sectorului energetic certificate de emisii cu titlu gratuit până în 2030. Referitor la sursele regenerabile şi eficienţa energetică şefii de stat şi de guvern au decis că este necesar un obiectiv la nivelul UE de cel puţin 27% energie regenerabilă consumată până în 2030.

Acest obiectiv va fi obligatoriu la nivelul Uniunii şi va fi îndeplinit prin contribuţii din partea statelor membre, fără a împiedica însă aceste state să-şi stabilească propriile lor obiective. Consiliul European a aprobat noi acţiuni de reducere a dependenţei energetice a UE şi de îmbunătăţire a securităţii sale energetice, atât pentru gaze cât şi pentru energia electrică. „Odată cu crizele din Ucraina şi problemele din Orientul Mijlociu a devenit foarte clar cât de urgent şi de vital este să reducem dependenţa energetică a Europei” – spunea, în această noapte, după negocieri preşedintele CE, Herman Van Rompuy.

Şefii de stat şi de guvern au decis că trebuie utilizate instrumentele de politică externă ale UE pentru a transmite mesaje coerente legate de securitatea energetică, în special partenerilor strategici şi furnizorilor importanţi de energie.

Azi, în cea de-a doua zi a summitului Uniunii Europene va fi discutată situaţia economică, iar liderii din zona euro vor avea o întâlnire separată.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie