Declaraţii ale candidaţilor după publicarea Exit Poll-ului de la ora 21:00

 Declaraţia  candidatului alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta

ROMÂNIA TV (2 noiembrie, ora 21:46)
Victor Ponta: Dacă îmi permiteţi, aş vrea să spun şi eu câteva cuvinte, după ce s-a încheiat votul pentru primul tur. În primul şi în primul rând, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au venit la vot, cei care au votat pentru candidatura mea, pentru ceilalţi 13 candidaţi. Important este că au venit la vot, şi-au exercitat dreptul democratic şi mă simt extrem de mândru pentru faptul că mulţi români au avut încredere în proiectul meu de preşedinte, un proiect de schimbare după 10 ani de dezbinare şi de ură, un proiect de dezvoltare a României şi de afirmare a mândriei noastre şi a identităţii naţionale. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut că este important să voteze, dar vreau să îi rog pe toţi cei care au votat pentru mine să fie încă o dată alături în 16 noiembrie, pentru că atunci putem într-adevăr să pornim pe acest nou drum de care România are nevoie după aceşti 10 ani extrem de răi. Vreau să spun, însă, foarte clar că în următoarele două săptămâni mă voi adresa atât celor care m-au votat, cât şi celor care au votat un alt candidat sau celor care nu au votat absolut deloc, pentru că mă consider responsabil pentru toţi românii. Pentru cei care au venit la vot, pentru cei care nu au venit, pentru cei care au votat cu un candidat sau altul, am o responsabilitate faţă de toţi şi proiectul meu de preşedinte îi include pe absolut toţi românii din România şi din afara ţării. Vreau şi pot să fiu preşedintele tuturor românilor, nu doar al unei majorităţi sau al unui grup, pentru că am crezut că românii pot fi un popor unit şi că împreună pot întotdeauna să facă mult mai mult decât divizaţi, aşa cum au fost în ultimii ani. Divizaţi între cei din rural şi cei din rural, între cei mai tineri şi cei mai în vârstă, între cei care lucrează la stat sau la privat. După toţi aceşti ani de ură avem nevoie să pornim pe un nou drum, în care capacitatea de dialog şi capacitatea de a munci împreună şi de atrăi împreună în această ţară trebuie să fie regulile, şi nu excepţiile.
Săptămânile, cele două săptămâni de campanie, care ne rămân până la momentul 16 noiembrie, le voi folosi pentru a prezenta în continuare proiectul meu de preşedinte pe domeniile care ţin de funcţia de preşedinte, şi anume politică externă şi securitatera naţională, sistem constituţional şi independenţa şi eficienţa justiţiei, dezvoltarea socială şi economică a României. Iar aici mă refer în special la faptul că marţi mă voi întâlni cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare şi împreună vom anunţa persoana sau persoanele care pot conduce un guvern al României pe baza programului USL, votat în 2012, până la alegerile din 2016, pentru că USL este cel care a câştigat alegerile în 2012 şi recunosc că am privit cu oarecare amărăciune şi chiar scârbă prezenţa domnului Blaga, a domnului Ungureanu, a multor altora în sediul USL, alături, sigur, de Klaus Iohannis, care, sigur, nu avea nicio legătură cu USL, dar impostura este încă o forţă importantă în România şi cred că, după 16 noiembrie, putem să ducem până la capăt acea schimbare pe care am început-o în 2012. Voi participa în a doua săptămână la cel puţin patru emisiuni, staful meu a discutat deja cu cele patru televiziuni de ştiri, Realitatea TV, B1TV, România TV şi Antena 3, pentru a discuta despre, repet, ceea ce intră în fişa postului de preşedinte, despre politică externă, securitate naţională, sistem constituţional, capacitatea preşedintelui de a lucra cu guvernul, nu de a se lupta cu guvernul, de a lucra cu Guvernul României şi cu Parlamentul pentru a duce mai departe dezvoltarea economică şi dreptatea socială de care România are nevoie. Reiau invitaţia adresată contracandidatului meu, cel care a intrat, de asemenea, în turul doi, să fie prezent la aceste dezbateri, dar nu pentru confruntări, pentru că românii au văzut suficiente confruntări în aceşti ani, ci pentru a vorbi despre ce vrem să facem, oricare dintre noi, în funcţia de preşedinte şi cum vedem dezvoltarea României, în măsura în care românii, pe 16 noiembrie, ne vor vota pentru această funcţie importantă.
Am un sentiment în mod special de mulţumire, pentru că mai sunt 14 zile doar şi România va avea din nou, după doi ani, un preşedinte legitim, un preşedinte care să îi reprezinte cu adevărat pe români, un preşedinte care poate să aibă dialog cu toate forţele politice – şi cele care mă susţin, şi cele care sunt în opoziţie – cu toate segmentele sociale şi un preşedinte care va reuşi să-i reunească pe români în proiectul de reconstrucţie a ţării noastre. Sunt 10 ani de sărăcie, de dezbinare, de ură, se termină într-un mod penibil, dar nu cred că e cazul decât să ne bucurăm de faptul că se termină peste 14 zile şi sunt absolut convins, ca preşedinte al românilor şi al oamenilor din această ţară, nu al lucrurilor din această ţară, eu vreau să fiu preşedintele oamenilor, nu al lucrurilor, că vom putea, începând cu 17 noiembrie, alături de milioanele de români care m-au votat şi alături de milioanele care au votat pe altcineva, sau care nu au votat deloc, să pornim pe acest drum al unirii şi al capacităţii de a lucra şi a de trăi împreună. Asta voiam să vă zic, dacă e ceva foarte important care doriţi să mă întrebaţi, sunt gata să vă…
Reporter: /…/ 35%…
Victor Ponta: Nu, 37,5 este scorul pe care alianţa care m-a susţinut în candidatura pentru funcţia de preşedinte a obţinut-o la alegerile europarlamentare. Nu ştim încă rezultatul, am văzut doar exit-polluri. Dacă este mai mult de 37,5 nu pot decât să spun că mă bucur, dar evident că turul al doilea porneşte de la 0-0, ca să folosesc o expresie fotbalistică, şi îmi doresc ca în cele… de fapt, nu sunt 14, sunt vreo 11 zile de campanie, să vorbesc din ce în ce mai mult şi mai des românilor despre ce voi face ca preşedinte, pentru că celelalte subiecte care nu ţin de fişa postului preşedintelui trebuie să le lăsăm totuşi pentru comentatorii politici şi pentru ceilalţi. Vreau să precizez, şi după care strigaţi dumneavoastră la mine, faptul că mă voi adresa tuturor alegătorilor celor 12 candidaţi care nu au intrat în turul al doilea, voi încerca să îi reprezint pe aceşti alegători. Dacă sunt, şi sunt cu siguranţă idei şi lucruri bune în programul fiecăruia dintre cei 14, vreau să le aplicăm şi de fapt asta înseamnă capacitatea de a uni românii, nu de a-i dezbina, iar eu sunt, după această seară, mai încrezător că putem, împreună, să mergem în această direcţie.
Reporter: /…/ foarte mulţi români nu au putut vota în diapora, /…/ demisia ministrului de externe…
Victor Ponta: Doamnă, lucrurile arată în felul următor. Când m-am referit la faptul că 10 ani de minciună şi dezbinare se termină într-un mod penibil, mă refeream inclusiv la faptul că domnul Băsescu tot de campanie se ţine. Lucrurile stau în felul următor: încă nu s-au închis secţiile de vot din vest, cele din est s-au închis de mult, cele din vest, nu, se votează. Doi: a fost exact acelaşi număr de secţii de vot ca şi în 2009, spre deosebire de 2009, prin măsurile luate de către instituţiile statului, de data asta nu se mai fraudează voturile. În 2009 s-a furat în diaspora, acum, vedeţi, la Paris, dacă nu se fraudează, se face coadă. Şi când am promis că schimbăm România, faţă de epoca Băsescu, ne referim inclusiv la faptul că votul românilor din dispora nu va mai fi fraudat grosolan, cum a fost în 2009. În rest, organizarea în secţiile de vot, după cum dumneavoastră sunt convins că ştiţi foarte bine, înainte să mă întrebaţi, aparţine tot ceea ce ţine de organizarea autorităţii electorale, Biroul Electoral Central decide şi noi asigurăm doar condiţiile.
Reporter: /…/.
Victor Ponta: Eu v-am răspuns la întrebare, după care dumneavoastră vă vedeţi de campania dumneavoastră. Vă rog frumos.
Reporter: … au fost şcoli unde s-au terminat acele declaraţii…
Victor Ponta: Repet, noi… O să vă dau telefonul celor de la Autoritatea Electorală Permanentă şi, cu Realitatea TV, că bănuiesc că de la Realitatea sunteţi… Nu noi ne ocupăm, noi ne ocupăm de organizarea în afara secţiei de vot, lucru pe care sunt convins că şi dumneavoastră îl ştiţi, şi dacă după acea escrocherie pe care am văzut-o aseară cu softul, tot la Realitatea, normal, escrocheria că nu ştiu cine fură cu softul, e soft-ul de la europarlamentare, acum l-aţi aflat? Acum e o nouă escrocherie cu nu ştiu ce s-a întâmplat, noi vă punem ;a dispoziţie. Instituţiile statului îşi fac datoria şi sunt convins că şi-o vor face faţă de toată lumea. Vă rog!?
Reporter: /…/ în turul doi şi ce propuneri aveţi, minorităţi /…/ cu partidele minoritare, în special maghiarii?
Victor Ponta: După cum ştiţi foarte bine, există o coaliţie de guvernare formată din PSD-UNPR-PC şi UDMR şi acestora li se va adăuga cu siguranţă Partidul Liberal, al domnului Tăriceanu. Marţi avem această discuţie la coaliţie şi ne asigurăm că programul USL, cel pentru care românii au votat 60% în 2012 va fi implementat până la sfârşitul lui 2016.
Reporter: Domnul Dragnea se mai numără printre nominalizările pe care le-aţi putea face pentru postul de prim-ministru /…/?
Victor Ponta: E duminică seară, marţi, după-amiază.
Reporter: /…/
Victor Ponta: Aşa am făcut şi la europarlamentare şi aşa fac de fiecare dată, aştept să se închidă secţiile de vot. Vă referiţi la tactica de ieşire?
Reporter: Da!
Victor Ponta: Păi, dacă sunt pe primul loc, pot să ies şi eu ultimul, nu, la declaraţii.
Reporter: /…/ veţi face un tandem cu persoana pe care o veţi nominaliza ca premier?
Victor Ponta: Este o decizie care aparţine coaliţiei, eu nu vreau să vin să spun doar eu pe cine vreau prim-ministru, vreau să existe o decizie a coaliţiei de guvernare, pentru că următorul prim-ministru va lucra cu coaliţia din parlament. Or, eu vreau să lucrez cu guvernul, să-i sprijin în totalitate, pentru că aţi văzut ce înseamnă un preşedinte care se luptă cu primul ministru, înseamnă energii pierdute, înseamnă război continuu şi sunt convins că, după 16 noiembrie, trebuie să renunţăm la acest război. Şi asta înseamnă că eu, ca preşedinte  voi lucra cu primul ministru şi guvernul, care are sprijin în parlament şi nu sprijinul meu, personal. Vă mulţumesc. Vă urez o seară bună!


Declaraţii ale candidatului ACL, Klaus Iohannis

B1 TV (2 noiembrie, ora 21:10)
Klaus Iohannis: Avem, astăzi, un rezultat foarte bun, care arată că se produce schimbarea. Vreau să mulţumesc în această seară tuturor românilor care şi-au folosit votul, care au votat indiferent pentru cine au votat. Vreau să mulţumesc, însă, în mod special, sigur, celor care au votat România lucrului bine făcut, care m-au votat pe mine astăzi. Acum este clar că au rămas în competiţie doi candidaţi – eu şi Victor Ponta. Este evident acum pentru oricine că românii au de ales între două variante: pe de o parte, România lucrului bine făcut, o Românie normală, pe de altă parte – România lucrului prost făcut, o Românie a scandalului şi a minciunii. De acum, competiţia este doar între noi doi, între mine şi Victor Ponta. Eu sunt singurul candidat rămas în competiţie care este dispus să garanteze independenţa justiţiei şi statul de drept./asalar/dsirbu/ Îi chem alături de mine pe toţi românii care vor ca legea să fie lege, care nu vor să dea toată puterea în mâna unui singur partid. În ciuda tuturor pomenilor electorale, în ciuda ordonanţelor făcute pentru a crea un avantaj pentru candidatul guvernului, iată că rezultatul arată foarte, foarte clar: românii au votat corect. Este regretabil să observăm că din cauza proastei organizări a alegerilor, în ţară şi în străinătate, au rămas, din păcate, mulţi români care nu au putut să-şi exercite dreptul la vot. Au rămas foarte mulţi oameni în diasporă în faţa secţiilor de votare, fie din cauza timpului, fie din cauza faptului că nu au existat formulare suficiente. Au rămas, se pare, în ţară foarte mulţi studenţi care din motive de proastă organizare nu au putut să voteze; îi încurajez pe toţi să meargă şi în turul doi să voteze. În acest sens, cer Biroului Electoral Central să prelungească timpul alocat votării, pentru a da şansa şi celor din ţară şi celor din diasporă să-şi exercite dreptul la vot. Românii au arătat clar, prin acest vot, că vor altfel politică. Mai este o bătălie de dat, pe 16 noiembrie, şi vom câştiga. Vă mulţumesc.
Reporter: Domnule Iohannis, au aţi preluat deja în discursul dumneavoastră tema pe care a avut-o Monica Macovei, cea cu justiţia. Aveţi, de exemplu, şi o discuţie cu Monica Macovei care /…/ exemplul dumneavoastră?
Klaus Iohannis: Eu am spus din capul locului şi îmi face mare plăcere să repet, eu sunt dispus şi voi garanta şi voi garanta independenţa justiţiei şi tsatul de drept în România.
Reporter: /…/ a ministrului Corlăţean /…/ de organizare a votului în afară. Cum vedeţi dumneavoastră /…/?
Klaus Iohannis: Cred că cineva, până la urmă, trebuie să răspundă de aceste grave nereguli. Am văzut, parcă, adineauri, la televizor, că la PSD deja este al preşedinte. Ar trebui să răspundă însă şi nişte miniştri pentru aceste disfuncţionalităţi.


 Declaraţii ale candidatului independent Monica Macovei

REALITATEA TV (2 noiembrie, ora 21:15)
Monica Macovei: Astăzi s-a născut al treilea pol în România. Astăzi împreună am demonstrat că suntem o forţă vie, o forţă în creştere, fără partide politice, fără baroni, fără finanţări oculte, fără finanţări murdare, am arătat că noi contăm, am arătat că se poate corect, decent şi simplu. Rezultatele de după numărarea voturilor vor confirma că suntem şi mai mulţi şi am fi fost şi mai mulţi dacă toţi cei din diasporă ar fi putut vota. Vedeţi ce prost a organizat alegerile acest guvern, vedeţi ce cozi sunt la secţiile de votare din diasporă şi ce scandaluri şi vă amintesc că am fost singurul candidat care am propus votul electronic pentru românii din România şi din diasporă. Vă mulţumesc pentru încredere, vă mulţumesc pentru sprijin, vă mulţumesc pentru vot. Voturile pe care mi le-aţi dat sunt voturile dvs., sunt voturile voastre şi împreună le vom folosi şi vom porni la drum. Am demonstrat că suntem mult mai mulţi decât credeau ei şi cu timpul vom fi şi mai mulţi. Suntem o forţă uriaşă de schimbare, ne vrem ţara înapoi, România este a noastră şi o luăm înapoi. Prin reuşita noastră de astăzi începe acţiunea noastră, începe revoluţia oamenilor cinstiţi. Îi invit pe toţi care au fost lângă mine şi pe alţii care vor să vină într-o nouă construcţie, care să ne reprezinte valorile: dreptate, justiţie, demnitate, integritate. Suntem mulţi, suntem mult mai mulţi decât cei care au mers astăzi la vot şi în timp o să arătăm că suntem o forţă uriaşă de schimbare. Asta este de fapt România oamenilor şio, cum am spus, vrem să ne luăm ţara înapoi şi o să ne-o luăm. Totul este să îndrăznim să credem în vis. Eu am crezut şi cred şi cu toţii o să vedem că visul devine realitate. Pornim acum un proiect pe termen lung şi împreună putem transforma România. Vocea noastră a fost auzită şi va fi tot mai mult auzită în fiecare zi. Vă mulţumesc pentru tot, aţi fost extraordinari şi împreună schimbăm România.


Declaraţii Elena Udrea, candidatul PMP

B 1 TV  (2 noiembrie, ora 21:07)
Elena Udrea: …şi lucrurile acestea chiar în pofida unei campanii grele pe care am avut-o de dus. Am avut cea mai grea campanie electorală din ultimii 25 de ani. Împotriva mea au fost structuri politice mari, au fost strategii bine orchestrate bine puse în practică prin care s-a încercat scoaterea mea din competiţie şi în orice caz limitarea celor care au vebit să voteze pentru mine, luarea electoratului de la Elena Udrea, pentru că de acest electorat aveau nevoie atât candidatul PSD cât şi candidatul ACL.
De aceea, locul trei în acest moment este o ţintă, un obiectiv pe care consider că mi l-am atins, eu, PMP, care mi-a fost alături, cei de la PNŢCD care, de asemenea, au fost partenerii noştri din această campanie şi toţi susţinătorii mei. Toţi cei care au avut încredere în ciuda unor atacuri mizerabile, greu de imaginat, până chiar şi de mine, care de zece ani înfrunt toate miezeriile în politică greu de imaginat, până şi de mine, că mi se mi se vor întâmpla. Este o victorie a unui partid care se doreşte a fi altceva în clasa politică şi mă bucur că am reuşit să rămânem a treia structură în această competiţie,  a treia structură politică, aşa cum am fost la europarlamentare. Din păcate, în continuare, se votează pe blocuri mari, politice, deşi principalii doi contracandidaţi primii în clasament în acest momentn nu au dorit nicio confruntare, nu au avut nicio propunere pentru români, au fugit de provocarea pe care le-am adresat-o atât candidatului PSD cât şi candidatului  ACL, de a veni în faţa românilor şi a le spune ceea ce am făcut pentru ei până acum şi ceea ce dorim să facem aceştia au refuzat orice solicitare a mea de a avea o confruntare în faţa electoratului. Cu toate acestea, votul pe blocuri mari politice a făcut ca în fruntea acestui clasament să se afle doi oameni care politic nu reprezintă mare lucru. Mă bucur că sunt prima, dacă dăm la o parte pe cei doi care nu reprezintă personal nimic, dar reprezintă partidele mari din spatele lor. Le promit celor care au votat cu Elena Udrea că voi continua lupta.Aşa cum am făcut de 10 ani voi continua să mă lupt pentru lucrurile în care /cred/…/


Declaraţii ale candidatului independent Călin Popescu Tăriceanu

ROMÂNIA TV (2 noiembrie, ora 21:15)
Călin Popescu Tăriceanu: Mă adresez tuturor cetăţenilor români mulţumindu-le întâi de toate pentru gestul democratic pe care l-au făcut mergând la vot. Cred că democraţia nu poate să existe în afara votului cetăţenilor şi de aceea subliniez meritul fiecăruia care a înţeles această îndatorire civică. În al doilea rând, vreau să le mulţumesc în mod cu totul şi cu totul deosebit celor care mi-au acordat încrederea, mi-au acordat încrederea nu numai ca persoană ci şi-au pus speranţă şi încredere în proiectul pe care l-am prezentat în faţa românilor, „România – a şaptea putere a Europei”, un proiect care mi se pare absolut necesar pentru ţara noastră. În al treilea rând, sigur că doresc să le mulţumesc tuturor membrilor Partidului Liberal Reformator, un partid nou apărut, ultimul partid apărut pe scena politică, insuficient organizat şi structurat, dar care a fost alături de mine şi care a reuşit să facă dovada unui efort exemplar. Mulţumesc de asemenea tuturor simpatizanţilor şi voluntarilor care ne-au ajutat în această campanie electorală extrem de grea. A fost pentru mine, dacă vreţi, un moment în care am încercat să comunic cu cetăţenii, să le explic modul în care văd evoluţia României în viitor. Doresc să vă spun în acest moment că rezultatele pe care le-am obţinut sunt numai la nivelul exit-poll-urilor şi sigur că aşteptăm cu toţii cu multă înfrigurare rezultatele după numărarea voturilor care, în modul cel mai probabil, vor apare mâine dimineaţă, bazându-ne la momentul respectiv pe un procent mare de numărare a voturilor. Până atunci, ceea ce doresc să spun că voturile pe care le-am primit înseamnă din partea mea şi din partea colegilor mei o anumită obligaţie. Va trebui, desigur, după o consultare pe care o voi face la nivelul structurilor de conducere ale partidului, să luăm o hotărâre cum să votăm în turul doi şi cum să îndemnăm simpatizanţii şi votanţii mei să voteze în turul doi. Vreau însă în încheiere să spun un singur lucru. Proiectul „România – a şaptea putere a Europei” nu este un proiect pe care să-l abandonez, este un proiect pe care mă voi lupta până la capăt, pentru că eu cred că România are nevoie de un astfel de proiect pentru a reuşi să progreseze şi să se îndrepte în direcţia care este, aş spune, de dorit şi să se aşeze pe locul firesc pe care România trebuie să-l aibă în Europa. Vă mulţumesc.