Tinerii romani din intreaga lume cer respectarea dreptului universal la vot

Liga StudentiloMunchen_LSRS_Germaniar Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) isi exprima profunda indignare si ingrijorare fata de modul in care s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale din data de 2 noiembrie 2014.

LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la organizarea deficitara a procesului de votare. Consideram ca este dincolo de orice limita de admisibilitate ca cetatenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mii de romani care s-au prezentat la urne nu au reusit sa isi exprime optiunea de vot din cauza organizarii defectuoase a procesului electoral. Dreptul la vot este garantat prin Constitutie tuturor cetatenilor Romaniei si este un element fundamental al oricărei democratii. Incalcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept si principiilor democratice pe care Romania le-a castigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol.

Facem pe aceasta cale un apel catre toate institutiile abilitate sa faca de urgenta o evaluare obiectiva a cauzelor situatiilor create in intreaga lume si sa prezinte publicului larg, in termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicitam totodata ca cei responsabili sa fie trasi la răspundere in cel mai scurt timp, conform legilor in vigoare.

De asemenea, in perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin din 16 noiembrie 2014, solicitam ca fiecare sectie de votare sa desfasoare si sa prezinte o evaluare realista a prezentei la vot din 2 noiembrie si sa suplimenteze personalul si resursele aferente procesului electoral astfel incat fiecare cetatean roman sa isi poata exercita dreptul la vot cat mai aproape de comunitatea unde se afla. Totodata, solicitam Ministerului Afacerilor Externe si institutiilor abilitate sa suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate si sa faca publica, cu cel putin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare.

In calitate de observatori neutri si impartiali, ne angajam sa sprijinim in continuare si prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri si sa monitorizam atent desfasurarea lor. Ne exprimam cu aceasta ocazie si speranta ca, din 2016, toti romanii cu drept de vot isi vor putea exercita acest drept printr-un sistem de vot electronic sau prin corespondenta – sistem care functioneaza in multe dintre tarile in care muncim si studiem. Afirmam totodata intreaga admiratie fata de cetatenii romani care au suportat ore intregi frigul si lentoarea birocratica pentru a-si exprima votul, oferind astfel cea mai distinsa expresie a acestui drept fundamental intr-o societate democratica. Cine voteaza conteaza!

In final, avem constiinta ca cetatenii Romaniei din tara si din strainatate inteleg responsabilitatea ce le revine si valoarea exercitiului democratic la care au dreptul sa ia parte. Orele petrecute in fata sectiilor de votare sunt dovada clara ca 2 noiembrie 2014 reprezinta o reafirmare cetateneasca fara echivoc a democratiei reprezentative si speranta reinnoita ca, dupa 25 de ani de deziluzii, Romania se indreapta catre un viitor mai bun.

 CONTACT

Dan NECHITA, Presedinte LSRS

+1 703 859 0874

dan.nechita@fundatiacaesar.ro

Alina BOTA, Vicepresedinte Filiale LSRS

+33 7 50 31 70 35

alina.bota@lsrs.ro

Alexandru URDAS, LSRS Franţa

+33 6012 659 96

alexandru.urdas@fr.lsrs.ro

Nicoleta PROSTEAN, LSRS Germania

+49 1573 860 2474

nicoleta.prostean@de.lsrs.ro

Andrei DINCA, LSRS Marea Britanie

+44 753 228 4414

andrei.dinca@lsrs.ro

Liga Studentilor Romani din Străinătate (LSRS) oferă studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promovează initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitivă fată de perspectivele reorientării lor spre tară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor săi, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentală, apolitică si echidistantă.

Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) este un laborator de idei, ce reuneste specialisti români din țară și din străinătate, cu pregătire academică la nivel înalt și rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experților români intr-un proiect comun și de lungă durată, care vizează dezvoltarea  durabilă a Romaniei. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare si recunoastere pentru specialistii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoastere în domenii prioritare pentru viitorul Romaniei, si un cadru de actiune civică la nivel local si national.